«Κέρδισε» από το 53% των λευκών γυναικών ο Τραμπ

«Κέρδισε» από το 53% των λευκών γυναικών ο Τραμπ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η Αμερική επιχειρεί να αναλύσει τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Τρίτης, μια τάση ξεχωρίζει: δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, το 53% των λευκών γυναικών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα exit polls, επέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ και διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στη νίκη του. Για παράδειγμα, η Ντέμπι Μπίρο, η οποία έγινε Ρεπουμπλικανή για να ψηφίσει τον Τραμπ. Ισόβια ψηφοφόρος των Δημοκρατικών, η 57χρονη Μπίρο είναι μια θεοσεβούμενη χωρισμένη μητέρα, που κάνει γιόγκα και δεν τρώει κρέας. Εργάζεται σε γραφείο στο εργοστάσιο Crayola, που παράγει κηρομπογιές, και μπορεί να εντοπίσει το σημείο καμπής, τη στιγμή που πείστηκε ότι ο Τραμπ είναι ένας «ισχυρός ηγέτης ο οποίος θα φέρει εις πέρας το πρόγραμμά του». Ηταν τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ απέφυγε να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ στην Αϊόβα για να οργανώσει φιλανθρωπική εκδήλωση προς τιμήν των βετεράνων, η οποία στη συνέχεια πυροδότησε ερωτηματικά για το ακριβές ποσό που διέθεσε. O πατέρας της Μπίρο υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και η ίδια θαύμαζε ανέκαθεν τις επιχειρηματικές ικανότητες του Τραμπ. «Σκέφτηκα πως είναι ωραίο που φροντίζει τους βετεράνους», είπε.

Από τις συνεντεύξεις στην περιοχή όπου ζει στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες που καθόρισαν τη νίκη του Τραμπ, προκύπτει πως οι γυναίκες ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και όχι εναντίον της Χίλαρι Κλίντον. Η χώρα βρίσκεται σε λάθος τροχιά και μόνον ο Τραμπ μπορεί να τη διορθώσει, ισχυρίστηκαν. Είναι γυναίκες που θέλουν οι κόρες τους να μεγαλώσουν και να διοικήσουν επιχειρήσεις, ενώ διαχειρίζονται και οι ίδιες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Πολλές είπαν ότι επιθυμούν να γίνει πρόεδρος μια γυναίκα. Προβλήθηκαν από τα σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες, όπως καταγράφηκαν στην επίμαχη ηχογράφηση. Απολύτως. Πίστεψαν τις γυναίκες που τον κατηγόρησαν ότι τις θώπευσε. Οχι, απαραίτητα. Ηταν κάτι από όλα αυτά τόσο σημαντικό ώστε να τις σταματήσει να τον ψηφίσουν; Οχι.

Εκεί που οι γυναίκες αντίπαλοι του Τραμπ δημιούργησαν το #NotOkay (δεν είναι εντάξει) στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς τον μισογύνη και πολλά χειρότερα, οι γυναίκες οπαδοί του είδαν στον πρόσωπό του «έναν καλό άνδρα και πατέρα». Αυτό ανέφερε η Μάρι Μπάρκετ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Πενσιλβάνια, η οποία γνωρίζει την Μπίρο από την εκκλησία και τη βοήθησε να εμπλακεί στην εκστρατεία του Τραμπ. Η Μπίρο, η οποία αυτοπροσδιορίστηκε ως «ήσυχος, συγκρατημένος άνθρωπος», δεν είχε ποτέ στο παρελθόν χτυπήσει πόρτες ή εργαστεί στον πολιτικό στίβο. Από τον Αύγουστο, όμως, περνούσε μία μέρα κάθε Σαββατοκύριακο προωθώντας την υποψηφιότητα Τραμπ. Εκεί που αντίπαλοί του έβλεπαν στον Τραμπ έναν φοροφυγά, αποτυχημένο επιχειρηματία, οι γυναίκες αυτές είδαν έναν άνδρα που μεγάλωσε μια όμορφη και επιτυχημένη κόρη, την Ιβάνκα, και ο οποίος ανέθεσε σε μια έξυπνη και ολοκληρωμένη γυναίκα, στέλεχος στρατηγικού σχεδιασμού στην Ουάσιγκτον, την Κέλιαν Κόνγουεϊ να διευθύνει την προεκλογική του εκστρατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή