Λομπίστες, σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών, στην «ομάδα» Τραμπ

Λομπίστες, σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών, στην «ομάδα» Τραμπ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τους μύδρους που εξαπέλυε κατά των διεφθαρμένων στελεχών της Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στελεχώνει την ομάδα του με λομπίστες και συμβούλους μεγάλων εταιρειών.

Ο Τζέφρι Αϊζεναχ, σύμβουλος επί σειράν ετών της τηλεπικοινωνιακής Verizon, μεταξύ άλλων εταιρειών, διορίσθηκε επικεφαλής της ομάδας που θα βοηθήσει στην επιλογή στελεχών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών (FCC). Ο λομπίστας Μάικλ Κατανζάρο, πελάτες του οποίου υπήρξαν μεγάλες εταιρείες ενέργειας, ανέλαβε την ομάδα «ενεργειακής αυτονομίας». Ο Μάικλ Τόρεϊ, λομπίστας, ο οποίος αμείφθηκε με εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες αναψυκτικών και γαλακτοκομίας, βοηθάει στην επιλογή στελεχών του υπουργείου Γεωργίας.

Παρότι ο Τραμπ εξελέγη χάρη στις ψήφους λευκών χαμηλόμισθων ψηφοφόρων, οι οποίοι συγκινήθηκαν από το μήνυμά του ότι θα αφουγκρασθεί τη φωνή των ξεχασμένων και αδικημένων Αμερικανών, η μετάβασή του στον Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια εκπροσώπων των μεγάλων εταιρικών συμφερόντων.

«Η ιδέα ότι ο Τραμπ ήταν ένας υποψήφιος εκτός συστήματος που θα πολεμούσε το κατεστημένο ήταν τα λόγια ενός απατεώνα, όπως αποδεικνύεται από τις επιλογές του αυτές», λέει ο Πίτερ Ουένερ, που εργάσθηκε για τους προέδρους Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους.

Οι ομάδες μετάβασης βοηθούν τον εν αναμονή πρόεδρο να επιλέξει τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά και τα 4.000 διορισμένα στελέχη της κυβέρνησής του που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Μετά την εκλογή του το 2008, ο πρόεδρος Ομπάμα επέβαλε κανόνες οι οποίοι αποκλείουν όσους εργάσθηκαν ως λομπίστες από την ανάληψη ρόλου συμβούλων στην ομάδα μετάβασης, στον τομέα ειδικότητάς τους.

Ο Μάικλ Μακένα, ένας ακόμη λομπίστας που θα βοηθήσει στην επιλογή μελών του υπουργικού συμβουλίου αρμόδια για θέματα ενέργειας, εκπροσώπησε τη Southern Company, μία από τις εντονότερες επικρίτριες των προσπαθειών πρόληψης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, με την επιβολή ορίων στις εκπομπές καυσαερίων από την καύση άνθρακα.

Αλλοι σύμβουλοι του Τραμπ με σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ο Μάρτιν Ουίτμερ, επικεφαλής της «ομάδας μεταφορών και υποδομών», ο οποίος υπήρξε λομπίστας για την Ενωση Αμερικανικών Σιδηροδρόμων και την Εθνική Ενωση Ασφάλτου.

Τέλος, ο Ντέιβιντ Μολπάς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, που κατέρρευσε στην κρίση του 2008, ανέλαβε το προσωρινό χαρτοφυλάκιο «οικονομικών θεμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή