Δικηγόροι Γκιουλέν προς Τραμπ: Μην πιέσετε τους δικαστές για την υπόθεση έκδοσης στην Τουρκία

Δικηγόροι Γκιουλέν προς Τραμπ: Μην πιέσετε τους δικαστές για την υπόθεση έκδοσης στην Τουρκία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιητικό μήνυμα στέλνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Οι δικηγόροι του Γκιουλέν, του οποίου την έκδοση ζητά η Τουρκία, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για τη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, διαμήνυσαν ότι ο Τραμπ δε θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στο αμερικανικό δικαστικό σώμα για την προώθηση του αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται ύστερα από δηλώσεις στενού συμβούλου του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ στις οποίες παρομοίασε τον Γκιουλέν με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μάικλ Φλιν, ο οποίος φέρεται να είναι «υποψήφιος» για κάποιο σημαντικό αξίωμα στον τομέα της αμερικανικής ασφάλειας, υπέγραψε ένα κείμενο- επίθεση κατά του Γκιουλέν στην αμερικανική εβδομαδιαία εφημερίδα The Hill, όπου εξήρε την Τουρκία.

Ο Φλιν περιέγραψε τον Γκιουλέν ως έναν «ύπουλο ισλαμιστή μουλά» και τον συνέκρινε με το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τις ιρανικές ισλαμικές επαναστατικές δυνάμεις του Αγιατολά Ρουχολάχ Χομεϊνι. Ο σύμβουλος του Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Γκιουλέν, όπως ανέμεναν το Αφγανιστάν να αντιμετωπίσει τον Μπιν Λάντεν.

«Είναι ασυνείδητο να αντιμαχόμαστε την Τουρκία, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσιγκτον πιάνεται κορόιδο από αυτήν την κρυφή πηγή τρόμου και αστάθειας που έχει εγκατασταθεί άνετα στην πίσω αυλή μας στην Πενσυλβάνια», τόνισε ο Φλιν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γκιουλέν εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους την ελπίδα ότι η τοποθέτηση του Φλιν δεν αντικατοπτρίζει και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ.

Οι τουρκικές διπλωματικές αρχές από την πλευρά τους εξέφρασαν ικανοποίηση για την παρουσία ενός ατόμου στο περιβάλλον του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, που αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα του Γκιουλέν.

Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα καθιστά ανεξαρτήτως χρονοβόρα τη διαδικασία έκδοσης, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή