Δημοψήφισμα προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Δημοψήφισμα προαναγγέλλει ο Ερντογάν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να οργανώσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., προειδοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στις Βρυξέλλες για την αποσαφήνιση της θέσης τους σχετικά με την τουρκική υποψηφιότητα.

«Ας δείξουμε υπομονή μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και ύστερα ας απευθυνθούμε στον λαό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του, στην Αγκυρα, η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. «Η Βρετανία απευθύνθηκε στον λαό της. Οι Βρετανοί είπαν “ας βγούμε” και έφυγαν», προσέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, παραπέμποντας στο πρόσφατο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Η Αγκυρα είναι απογοητευμένη από τη στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως και από την καθυστέρηση στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που προβλέπεται από τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών επιδεινώθηκαν ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το κύμα διώξεων εναντίον δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων και Κούρδων πολιτικών, που ακολούθησε.

Τα πυρά του Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, μία ημέρα νωρίτερα, είχε θέσει ζήτημα οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εφόσον συνεχιστεί το κύμα διώξεων εναντίον της αντιπολίτευσης.

«Ποιος είσαι εσύ; Από πότε έχεις την εξουσία να αποφασίζεις για λογαριασμό της Τουρκίας;» εξεμάνη ο Ερντογάν, απαντώντας στις δηλώσεις Σουλτς και προσέθεσε: «Αυτός ο λαός παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις για το μέλλον του, κόβει τον ομφάλιο λώρο του». Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής εφόσον ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η σχετική ρύθμιση μπορεί να περιληφθεί στην πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος, η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα.

Το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους στη βελγική πρωτεύουσα. Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, έθεσε ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ευθέως απερίφραστα: «Πιστεύω ότι αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.». Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκαν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία τάχθηκαν υπέρ μιας πολιτικής ανοιχτών θυρών έναντι της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ε.Ε. θα χάσει κάθε μοχλό άσκησης θετικής επιρροής στα τουρκικά πράγματα. «Δεν πρέπει να στριμώξουμε στη γωνία την Τουρκία, δεν πρέπει να αντιδράσουμε με υπερβολικό τρόπο, βλάπτοντας τα συλλογικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Κόκκινη γραμμή»

Πάντως, αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα ισοδυναμούσε με υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει στην Αγκυρα τα 28 κράτη-μέλη της Ενωσης. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για λογαριασμό της κυβέρνησης της Αγκυρας αν θα κλείσει κατάμουτρα την πόρτα στην Ε.Ε. και αν θα απομακρυνθεί από τη Δύση. Αυτό είναι θέμα της Αγκυρας. Αν αποφασίσουν να επαναφέρουν τη θανατική ποινή, αυτό θα ήταν καθαρό μήνυμα ότι επιθυμούν να κλείσουν οριστικά τον φάκελο Ε.Ε.», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή