Σε δημοπρασία το κράνος του Λίντμπεργκ

Σε δημοπρασία το κράνος του Λίντμπεργκ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο δερμάτινος σκούφος του αεροπόρου Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο οποίος χάθηκε στη διάρκεια μιας πτήσης το 1927, θα διατεθεί αύριο σε δημοπρασία αντί 60.000 έως 80.000 ευρώ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot. Πιλότος του αμερικανικού ναυτικού, ο κυβερνήτης Λίντμπεργκ φορούσε την μαλακή καφέ κάσκα με επένδυση προβιάς στην πρώτη πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού στις 20 και 21 Μαΐου στο πιλοτήριο του μικρού μονοπλάνου τύπου Ryan που ονομαζόταν «The Spirit Of Saint Louis», σύμφωνα με εκτιμητές της δημοπρασίας. Το πρωί της 20ής Μαΐου 1927, ο Λίντμπεργκ απογειώθηκε από το Λονγκ Αϊλαντ κοντά στη Νέα Υόρκη για μια πτήση 30 και πλέον ωρών πάνω από τον Ατλαντικό. Ο αποκαλούμενος «μοναχικός αετός» προσγειώθηκε στις 21 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, στο Βορειοανατολικό Παρίσι. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στον αεροδιάδρομο για να υποδεχθεί τον Λίντμπεργκ, του οποίου τον σκούφο πήρε ένας πρώην μηχανικός που τελικά του τον επέστρεψε το ίδιο βράδυ στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Για να εορταστεί η ιστορική πτήση Νέα Υόρκη – Παρίσι, δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια στον Λίντμπεργκ να πετάξει πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα με ένα μαχητικό τύπου Nieuport. Απογειώθηκε εκ νέου στις 27 Μαΐου του 1927 από το Μπουρζέ. Κατά τη διάρκεια ενός ακροβατικού ελιγμού, ο κυβερνήτης χάνει τη δερμάτινη κάσκα του. Την επομένη, κάτοικος του Μπουρζέ τη βρίσκει στον λαχανόκηπό της και αποφασίζει να τη φυλάξει ευλαβικά. Το ιστορικό αντικείμενο παραμένει στην ίδια οικογένεια από το 1927. Το 1969, διαπιστώθηκε η γνησιότητα του σκούφου κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς εκπομπής «Dossiers de l’Ecran» της γαλλικής τηλεόρασης, μετά την προβολή ενός φιλμ και τη συζήτηση που ακολούθησε εκείνο το βράδυ, που ήταν αφιέρωμα στον Λίντμπεργκ.

Οντας ο πρώτος που πέρασε τον Ατλαντικό, ο Λίντμπεργκ απέσπασε το βραβείο Ορτέιγκ και 25.000 δολάρια έπαθλο, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα πρόβλημα να αγοράζει νέους σκούφους, που στη συνέχεια έγιναν μουσειακά εκθέματα. Το πραγματικό κράνος που φορούσε, όμως, στη διάρκεια της συγκεκριμένης πτήσης αναμένεται να πωληθεί έναντι τριπλάσιου τιμήματος. Αν, ωστόσο, συνυπολογιστεί ο προϋπολογισμός, πάλι η τιμή αυτή θα είναι μικρό μόνο μέρος του χρηματικού βραβείου, με δεδομένο ότι τα 25.000 δολάρια τότε αντιστοιχούν σε σημερινά 334.000 δολάρια. ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή