ΚΟΣΜΟΣ

O Ομπάμα δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι προσηλωμένος στο ΝΑΤΟ και τη διατλαντική συμμαχία

obama1--4-thumb-large

Λίγες ώρες πριν από το τελευταίο του ταξίδι ως προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανό αναπροσανατολισμό της αμερικανικής διπλωματίας υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η χώρα του θα παραμείνει «φάρος ελπίδας» για τον κόσμο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο Οβάλ Γραφείο , ο Τραμπ «εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των ΗΠΑ». Κατά συνέπεια, «ένα από τα μηνύματα που είμαι σε θέση να κομίσω είναι η δέσμευσή του (Τραμπ) απέναντι στο ΝΑΤΟ και την διατλαντική συμμαχία», διαβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υποψήφιος Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι «θα σκίσει» την συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μία διεθνή συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις μεγάλες δυνάμεις με τον Ιράν επί χρόνια και συνομολογήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015.

Ο υποψήφιος Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του ΟΗΕ για το Κλίμα, που υπογράφηκε στο Παρίσι στο τέλος του 2015.

Ομως για τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο πρόεδρος Τραμπ θα δυσκολευτεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του διότι «γίνεται πιο δύσκολο να διαλύσει κανείς κάτι που λειτουργεί…μία εξαιρετική συμφωνία…που εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιστάσεις, για παράδειγμα για τη συμφωνία του Παρισιού κατά την κλιματικής αλλαγής, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.