Ανασύνταξη Ε.Ε. σε ασφάλεια και άμυνα

Ανασύνταξη Ε.Ε. σε ασφάλεια και άμυνα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν τους τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας στον απόηχο της εκλογής του Ντ. Τραμπ και της όλο αυξανόμενης πίεσης για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα αυτό, καθώς ο Τραμπ είχε προεκλογικά τονίσει ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα ήταν ανάλογη με την ευρωπαϊκή. Η περαιτέρω συνεργασία στα θέματα ασφάλειας είναι ένα θέμα δύσκολο, αφού στο παρελθόν είχε μπλοκαριστεί από τη Βρετανία, που προτιμούσε να ενισχύει το ΝΑΤΟ αντί για ένα καθαρά ευρωπαϊκό σώμα.

Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών δήλωσαν αποφασισμένοι να ενδυναμώσουν την Ε.Ε. ως πάροχο ασφάλειας. «Αυτό θα ενισχύσει τον παγκόσμιο στρατηγικό μας ρόλο και θα επιτρέψει να δρούμε ανεξάρτητα όποτε και όπου είναι αναγκαίο, με όσους εταίρους είναι δυνατόν», λένε τα συμπεράσματα της συνόδου.

Μια σειρά από κράτη-μέλη έχουν δηλώσει ανησυχίες για τα φιλόδοξα σχέδια της Ε.Ε., αντιδρώντας σε δημιουργία ευρωπαϊκών στρατηγείων ή καθαρά ευρωπαϊκού στρατού. «Οι αποφάσεις μας δεν είναι για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού», δήλωσε χθες η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει αρχηγεία ούτε θέλει να ανταγωνιστεί το ΝΑΤΟ.

Ετσι, μία από τις βασικές προτάσεις της συνόδου είναι μια στρατηγική ομάδα που θα οργανώνει εκπαιδευτικές αποστολές, αλλά όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό όμως που φαίνεται να τίθεται σε ισχύ είναι η συνεισφορά ταγμάτων των κρατών-μελών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή για διαστήματα έξι μηνών.

Ενδεικτικό του αβέβαιου κλίματος που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ότι την Κυριακή το βράδυ έγινε έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., που είχε σκοπό τη χάραξη κοινής στάσης με τον Αμερικανό εταίρο. Ομως η αποχή των ΥΠΕΞ Γαλλίας και Αγγλίας έστειλε το μήνυμα της διάστασης των κρατών-μελών ως προς το πώς βλέπουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, που έχει αμφισβητήσει την πάγια θέση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, το ελεύθερο εμπόριο και έχει επίσης υπονοήσει πως μπορεί να προβεί σε αναθέρμανση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ είναι απαραίτητος εταίρος για την Ευρώπη», δήλωσε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας: «Είναι στο χέρι των ΗΠΑ να καθορίσουν τις δικές τους θέσεις. Για εμάς είναι ξεκάθαρα τα συμφέροντα και οι αρχές μας».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπ. Τζόνσον δεν συμμετείχε στη συνάντηση, καθώς θεώρησε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ότι δημιουργούσε ένα κλίμα πανικού, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ χρησιμοποίησε τη δικαιολογία ότι θα μείνει στο Παρίσι για να συναντήσει τον νέο γ.γ. του ΟΗΕ. Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ είπε ότι η αντίδραση ορισμένων συναδέλφων του ήταν «υστερική».

Η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική» και τόνισε πως οι ΥΠΕΞ αποφάσισαν να συνεργαστούν με τη μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ ακόμη και από τις πρώτες εβδομάδες της. Οσον αφορά τη στάση απέναντι στη Ρωσία, η κ. Μογκερίνι επισήμανε πως «η Ε.Ε. έχει πολύ συγκεκριμένη στάση όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας και την κατάσταση στην Ουκρανία και αυτό δεν θα αλλάξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή