Επιτροπή αναθεώρησης συντάγματος στην Τουρκία

Επιτροπή αναθεώρησης συντάγματος στην Τουρκία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ενώ βρισκόταν χθες σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Σταϊνμάγερ στην Αγκυρα, τα κόμματα ΑΚΡ και ΜΗΡ ανακοίνωσαν ότι συστήνουν επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος, κίνηση που θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγήσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, 37 εφημερίδες δημοσίευαν κείμενο των συντακτών της μεγάλης τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», η διευθυντική ομάδα της οποίας φυλακίστηκε με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Σταϊνμάγερ επισκέφθηκε την Αγκυρα συνιστά κάποιου είδους πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Τούρκος ομόλογός του, Τσαβούσογλου, τον είχε αφήσει τέσσερις φορές να περιμένει στο τηλέφωνο. Ωστόσο, δεν διεφάνη καμία πρόοδος στο θέμα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τη διευθέτηση του θέματος της βίζας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι μετέφερε στην τουρκική πλευρά «τις ανησυχίες μας για τις πολυάριθμες συλλήψεις, τις μαζικές συλλήψεις, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».

«Κουραστήκαμε ειλικρινά από τις δηλώσεις που υποτιμούν την Τουρκία. Τα κριτήρια είναι σαφή, αλλά υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και διπροσωπία. Αυτό δεν μας αρέσει» απάντησε ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τρεις φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ότι «η Γερμανία προστατεύει τρομοκράτες του ΡΚΚ» και ότι η Τουρκία έχει διαβιβάσει στο Βερολίνο «4.500 φακέλους». Την τρίτη φορά, η υπομονή του Σταϊνμάγερ εξαντλήθηκε. «Δεν γνωρίζω το θέμα. Διώκουμε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ΡΚΚ όπως ορίζει ο νόμος», δήλωσε.

Στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί κίνημα αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους από την τουρκική κυβέρνηση. «Η δουλειά μας είναι δύσκολη, η πίεση είναι μεγάλη, η απειλή είναι σοβαρή», έγραψαν οι συντάκτες της «Τζουμχουριέτ» σε κείμενο που δημοσιεύθηκε σε όλα τα μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Αλλά τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Το μήνυμα που έστειλε ο διευθυντής μας, Μουράτ Σαμπουντσού, από τη φυλακή γέμισε τα μάτια μας με δάκρυα: θα υποκλιθούμε μόνο στον λαό και τους αναγνώστες μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή