Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το νέο σχήμα στις ΗΠΑ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το νέο σχήμα στις ΗΠΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλεισμένος στον Πύργο Τραμπ, στην καρδιά του Μανχάταν, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, για την επιλογή των πολιτικών που θα στελεχώσουν τα βασικά υπουργεία της κυβέρνησής τους. Οι επιλογές του νέου ηγετικού διδύμου της Αμερικής αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, που προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την «επόμενη μέρα» μετά την απροσδόκητη ανάδειξη του απρόβλεπτου επιχειρηματία σε ηγέτη της αμερικανικής υπερδύναμης.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές από το επιτελείο Τραμπ, φέρουν ως υποψήφιο για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι. Στα 72 του χρόνια, ο Τζουλιάνι, ένας από τους ελάχιστους προβεβλημένους Ρεπουμπλικανούς που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη πείρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο Τζουλιάνι είναι περισσότερο γνωστός για τη σκληρή γραμμή του στα θέματα νόμου και τάξης, κάτι που τον έφερνε μέχρι χθες ως ισχυρό υποψήφιο για το αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης. Ωστόσο ο ίδιος ο Τζουλιάνι δήλωσε, στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal, ότι δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό το αξίωμα, ενώ αντιθέτως θεωρεί τον εαυτό του ικανό να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, «δεν υπάρχει πραγματικός συναγωνισμός» για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, καθώς αυτή έχει ήδη «κλειδώσει» υπέρ του Τζουλιάνι.

Αλλες πηγές, ωστόσο, υποστήριζαν ότι πιθανότητες για το ίδιο αξίωμα εξακολουθεί να διατηρεί ο Τζον Μπόλτον, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ενδεχόμενος διορισμός του Μπόλτον είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Εκ των πλέον σκληροπυρηνικών «νεοσυντηρητικών» της προεδρίας Μπους, ο Μπόλτον είχε ταχθεί υπέρ του βομβαρδισμού του Ιράν για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα και είχε εκφρασθεί πολύ υποτιμητικά για τον ΟΗΕ, υπό το πρίσμα μιας πολιτικής μονομερούς αμερικανικού ηγεμονισμού.

Την έντονη παρασκηνιακή διαμάχη ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αντικατοπτρίζει η παραίτηση (ή μάλλον ο εξαναγκασμός σε παραίτηση) του Μάικ Ρότζερς από την ομάδα συνεργατών του Τραμπ που ασχολείται με τη μεταβίβαση της εξουσίας. Πρώην βουλευτής, που απηχεί το κατεστημένο του κόμματος, ο Ρότζερς ήταν μια από τις πιο έγκυρες φωνές των Ρεπουμπλικανών σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τραμπ αναμένεται να ορίσει πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τον ομοφυλόφιλο Ρίτσαρντ Γκρένελ και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος μία γυναίκα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι οι Τραμπ και Πούτιν δεν έχουν κανονίσει συνάντηση πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου. Οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Δευτέρας, όπου τόνισαν την κοινή βούλησή τους να εργασθούν για τη βελτίωση των προβληματικών αμερικανορωσικών σχέσεων. Την επικοινωνία των δύο ανδρών χαρακτήρισε «φυσιολογική» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι της συμμαχίας. Την ανησυχία του για τη ροπή του Τραμπ προς τον «απομονωτισμό» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή