Βρετανός ιστορικός: Mετά την εκλογή Τραμπ η Μέρκελ «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου»

Βρετανός ιστορικός: Mετά την εκλογή Τραμπ η Μέρκελ «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου»

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ απειλούνται με απομόνωση, αυταρχισμός στη Ρωσία και την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση: μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει νέες ευθύνες.

«Η έκφραση “ηγέτης του ελεύθερου κόσμου” χρησιμοποιείται συνήθως για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και σπάνια χωρίς ειρωνεία. Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ο ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου είναι τώρα η Άγκελα Μέρκελ», εκτίμησε ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian.

Με την επίσκεψή του αύριο και μεθαύριο στη Γερμανία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπραράκ Ομπάμα υπογραμμίζει λίγο περισσότερο τις προσδοκίες που βαραίνουν τη Μέρκελ, την οποία, πριν την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, είχε χαρακτηρίσει «ίσως την πιο στενή διεθνή εταίρο των τελευταίων οκτώ ετών».

Ο Ομπάμα δεν επέλεξε να επισκεφθεί τη Βρετανία, παραδοσιακό εταίρο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της τελευταίας αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη, αλλά τη Γερμανία, θέλοντας ίσως με αυτό τον τρόπο να δώσει τη σκυτάλη στο Βερολίνο, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ καθιστά την Άγκελα Μέρκελ την τελευταία που μπορεί να υπερασπιστεί τις ανθρωπιστικές αξίες της Δύσης», εκτιμά η New York Times. Σύμφωνα με τη γερμανική, αριστερή εφημερίδα TAZ «η σημασία της καγκελαρίου θα ενισχυθεί: πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της ΕΕ, να αντιμετωπίσει τον Πούτιν και τον Ερντογάν και να ελέγξει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Διότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος προκαλεί φόβο ότι η συμμαχία των Δυτικών έχει τελειώσει, με τις δηλώσεις του ότι θα ενεργεί βάσει της αρχής «πρώτα η Αμερική», ακόμη και στις διατλαντικές σχέσεις.

Οι εναλλακτικές της Ευρώπης, που έχει γίνει ευάλωτη εξαιτίας του λαϊκισμού, για ηγεσία δεν είναι πολλές: η Βρετανία θα ασχολείται επί χρόνια με το Brexit, η Γαλλία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους οικονομικές δυσκολίες.

Σε αυτό το πλαίσιο λίγοι είναι οι Γερμανοί που αμφιβάλλουν ότι η Μέρκελ θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές του 2017.

«Η καγκελάριος είναι μια από τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής της Δύσης που ενεργεί ως παγκόσμιος παράγοντας. Οπότε θα υποβάλει υποψηφιότητα, θα ενεργήσει ως υπεύθυνη ηγέτις», δήλωσε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), στο CNN.

Η δημοτικότητα της Μέρκελ αυξήθηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές και ίσως η γερμανίδα καγκελάριος να αποκαλύψει τις προθέσεις της ήδη την Κυριακή.

«Με δεδομένες τις επιπτώσεις στην Ευρώπη της εκλογικής νίκης του Τραμπ, αναμφίβολα θα αναλογιστεί ότι το καθήκον της δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της Ευρώπης», εκτίμησε η Ντανιέλα Σβάρτσερ διευθύντρια του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών DGAP.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τραμπ η Μέρκελ ήταν ασυνήθιστα ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντάς του τη σημασία των δημοκρατικών αξιών.

«Οι προσδοκίες από τη Γερμανία να ελέγξουμε τις αντιδημοκρατικές τάσεις είναι μια ιστορική ευθύνη και ελπίζω ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε η Στέφανι Βάις ειδική του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.

Με τον Τραμπ όμως η καγκελάριος θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αναδιπλώνεται, κάτι που ήταν ήδη ορατό.

«Είχαμε ήδη παρατηρήσει υπό τον Ομπάμα ότι η διατλαντική σχέση είχε περιοριστεί και ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να είναι οι αστυνόμοι του κόσμου», υπογράμμισε η αναλύτρια.

Μένει να μάθουμε ποιο θα είναι το περιθώριο ελιγμών της Μέρκελ, η χώρα της οποίας δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία, παρά την πρόσφατη αποστολή στρατιωτών στο Μαλί για την αντιμετώπιση των ισλμιστών και στη Λιθουανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, παραμένει διστακτική να αναλάβει στρατιωτική δράση εκτός γερμανικού εδάφους.

Μπροστά στην επιθυμία του Τραμπ να ανανεώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «η φιλοδυτική πολιτική της Μέρκελ θα μπορούσε να καταλήξει σε φιάσκο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει να αυξάνονται οι χώρες που επικρίνουν ανοικτά τη γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική, την υποστήριξή της προς το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο ή την αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής της.

«Το έργο της Μέρκελ μόλις έγινε εξαιρετικά πιο δύσκολο», προειδοποίησε η Κοστάντς Στέλτσενμιλερ, αναλύτρια του ιδρύματος Robert Bosch, σε άρθρο της στην Washington Post.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή