Ενώπιον κατηγοριών για βιασμό ο Ασάντζ

Ενώπιον κατηγοριών για βιασμό ο Ασάντζ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κατάθεση του εκδότη των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, στις εισαγγελίες του Εκουαδόρ και της Σουηδίας, ολοκληρώθηκε χθες χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις. Οι σουηδικές αρχές καλούνται τώρα να εξετάσουν τις απαντήσεις του Ασάντζ και να αποφασίσουν εάν θα απαγγείλουν κατηγορίες στον 45χρονο Αυστραλό ή αν θα αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει εις βάρος του.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ασάντζ πέρασε την πόρτα του μικρού διαμερίσματος που λειτουργεί ως πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Εκτοτε, βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο, με την πρεσβεία υπό μόνιμη παρακολούθηση, ώστε να συλληφθεί εάν βγει. Το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοσή του στη Σουηδία αφορά τον ισχυρισμό γυναίκας, με την οποία είχε σεξουαλικές σχέσεις, ότι το 2010 ο Ασάντζ προχώρησε σε σεξουαλική πράξη χωρίς προφύλαξη, ενώ εκείνη κοιμόταν. Η περιγραφή, την οποία ο Ασάντζ αρνείται, εμπίπτει στην κατηγορία του βιασμού και τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι ετών. Ισχυρισμοί άλλης γυναίκας, ότι ο Ασάντζ τη θώπευσε με απαράδεκτο τρόπο, δεν περιλαμβάνονται πλέον στον φάκελο των κατηγοριών, καθώς έχει περάσει ο χρόνος και η υπόθεση παραγράφηκε.

Από το εσωτερικό της πρεσβείας, ο Ασάντζ εξακολουθεί να δημοσιεύει αποκαλυπτικά έγγραφα τα οποία έχουν βελτιώσει την εικόνα του στη διεθνή κοινή γνώμη, εξοργίζοντας κυβερνήσεις που επιμένουν στη μυστικότητα. Οι δημοσιεύσεις αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010 από τα WikiLeaks έχουν αρχειοθετηθεί στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Διπλωματίας, ενώ πιο πρόσφατα ο Ασάντζ δημοσίευσε έγγραφα που τεκμηρίωναν τις παρεμβάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ κατά του αριστερού υποψηφίου Μπέρνι Σάντερς και οδήγησαν στην παραίτηση της προέδρου του κόμματος, Ντέμπι Γουόσερμαν Σουλτς. Λίγο πριν από τις εκλογές, o Aσάντζ δημοσίευσε σειρά μηνυμάτων από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ισχυρού άνδρα του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Ποντέστα, στα οποία η Χίλαρι Κλίντον γράφει, μεταξύ άλλων, ότι οι τζιχαντιστές του ISIS λαμβάνουν στήριξη από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Αρχές του Εκουαδόρ έκοψαν το Ιντερνετ του Ασάντζ, προκειμένου να μην επηρεαστεί, από δικό τους έδαφος, η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Απέναντι στις κατηγορίες ότι στρέφεται μονομερώς κατά της Χίλαρι Κλίντον, ο Ασάντζ δήλωσε ότι δεν έχει δημοσιεύσει πληροφορίες για τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή κανένας πληροφοριοδότης δεν του έχει στείλει τέτοιου είδους πληροφορίες.

Οι σουηδικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να εκδώσουν τον Ασάντζ στις ΗΠΑ, εφόσον αυτό ζητηθεί. Ο κίνδυνος να διωχθεί για τη δημοσιογραφική δουλειά του είναι η βάση του πολιτικού ασύλου που έχει χορηγήσει το Εκουαδόρ στον Ασάντζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή