Γερμανικές ανησυχίες για πιθανή απόπειρα της Ρωσίας να επηρεάσει τις εθνικές εκλογές

Γερμανικές ανησυχίες για πιθανή απόπειρα της Ρωσίας να επηρεάσει τις εθνικές εκλογές

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν οι γερμανικές αρχές για πιθανή απόπειρα παρέμβασης της Ρωσίας στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2017, ανέφερε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο Χανς- Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (BfV), ανέφερε την περίπτωση μίας νεαρής Ρωσίδας, κάτοικο Βερολίνου για την οποία τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι απήχθη και βιάστηκε από μετανάστες- ισχυρισμός που αργότερα καταρρίφθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά τον επόμενο χρόνο και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», τόνισε ο Μάασεν σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης.

«Έχουμε την εντύπωση ότι είναι μέρος μίας υβριδικής απειλής, που επιχειρεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε παρόμοιες δηλώσεις προχώρησε την περασμένη εβδομάδα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για κυβερνοεπιθέσεις και «εκστρατεία παραπληροφόρησης» από τη Ρωσία. 

Ο Μάασεν σχολίασε ότι είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί αυτή η προσπάθεια για παραπληροφόρηση. «Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν δεν είναι αληθείς… τότε τα τοξικά ψέματα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους», υπογράμμισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανάλογες ανησυχίες κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ με στόχο να υποσκαφθεί η αξιοπιστία της ψήφου.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι έχουν υπάρξει τέτοιες προσπάθειες.

  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή