Και ο Μακρόν στην προεδρική κούρσα της άνοιξης στη Γαλλία

Και ο Μακρόν στην προεδρική κούρσα της άνοιξης στη Γαλλία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη πυκνότερη έγινε από χθες η πολιτική ομίχλη που περιβάλλει τη Γαλλία, ενόψει της προεδρικής αναμέτρησης της προσεχούς άνοιξης, με την κάθοδο στον εκλογικό στίβο του Μανουέλ Μακρόν.

Ο 38χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε και επίσημα χθες την υποψηφιότητά του με ομιλία του σε κέντρο σχολών μαθητείας, στο παρισινό προάστιο Μπομπινί. Πρώην τραπεζίτης του ομίλου Ρότσιλντ, ο Μακρόν επέλεξε το βιομηχανικό ντεκόρ ενός λαϊκού προαστίου για να υπογραμμίσει ότι εννοεί να ξεπεράσει τις ταξικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, χωρίς την υποστήριξη, αλλά και τις δεσμεύσεις, ενός κομματικού μηχανισμού. «Είδα τη ρηχότητα του πολιτικού μας συστήματος από τα μέσα», τόνισε στην ομιλία του, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει «τις δυνάμεις που παραλύουν τη Γαλλία» και να υπερβεί την «πολιτική των φατριών».

Χωρίς να έχει εκλεγεί ποτέ σε κανένα δημόσιο αξίωμα, ο Μακρόν αναδείχθηκε χάρη στον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον διόρισε υπουργό Οικονομίας, θέση που ο ίδιος εγκατέλειψε τον Αύγουστο, για να ιδρύσει το δικό του, προσωποπαγές πολιτικό κίνημα En Marche (Εμπρός), όχημα των προεδρικών φιλοδοξιών του. Παρά την υψηλή δημοτικότητά του, ο Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται αουτσάιντερ της αναμέτρησης, χωρίς πολλές πιθανότητες να μπει στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο. Ωστόσο, η κάθοδός του ενδέχεται να παίξει καταλυτικό ρόλο, καθώς αναμένεται να κόψει ψήφους, στον πρώτο γύρο, τόσο από τον σοσιαλιστή υποψήφιο, όποιος κι αν είναι αυτός, όσο κι από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ, εφόσον ο τελευταίος κερδίσει το χρίσμα στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται αυτή την Κυριακή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν τον Ζιπέ να προηγείται των δύο βασικών ανθυποψηφίων που τον ακολουθούν: του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που έρχεται στη δεύτερη θέση, και του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Βιγιόν, ο οποίος εμφανίζει ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες. Με τους Σοσιαλιστές σε ελεύθερη πτώση και εσωτερικό κατακερματισμό, θεωρείται πολύ πιθανό ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα αναμετρηθεί ο Ζιπέ με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, και δεν θα έχει ιδιαίτερη δυσκολία να επικρατήσει.

Ωστόσο, η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έδωσε αέρα στα πανιά όχι μόνο της Λεπέν, αλλά και του Σαρκοζί, ο οποίος κάνει καμπάνια με έντονα επικριτικούς τόνους έναντι της Ε.Ε. για το προσφυγικό και τα θέματα εθνικής ασφάλειας. «Ο κ. Τραμπ θέλει να προστατέψει τα αμερικανικά συμφέροντα; Ωραία, κι εγώ θέλω να προστατέψω τα γαλλικά», δήλωσε ο Σαρκοζί, ενώ η Λεπέν υποστήριξε ότι η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου «έκανε τα αδύνατα δυνατά». Οσο για την υποψηφιότητα Μακρόν, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εκτίμησε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στο κόμμα της γιατί «είναι ο υποψήφιος των τραπεζών» και «μυρίζει ναφθαλίνη». Περισσότερο ανήσυχος εμφανίστηκε ο Ζιπέ, υπενθυμίζοντας ότι ο Μακρόν «μαχαίρωσε πισώπλατα» τον Ολάντ, προδίδοντας την εμπιστοσύνη του.

Στο μεταξύ, θολή παραμένει η εικόνα στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών. Επίμονες φήμες των τελευταίων ημερών υποστηρίζουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ, απογοητευμένος από τα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για μια υποψηφιότητα του πρωθυπουργού του, Μανουέλ Βαλς, χωρίς να είναι δεδομένο ότι και αυτός θα έχει καλύτερη τύχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή