Αναταράξεις στο επιτελείο του Ντ. Τραμπ

Αναταράξεις στο επιτελείο του Ντ. Τραμπ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διασκεδάσει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης περί οξύτατων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του επιτελείου του, αναφορικά με τον σχηματισμό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, επιχείρησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. «Εξελίσσεται μια πολύ οργανωμένη διαδικασία καθώς παίρνω αποφάσεις για την κυβέρνηση και πολλές άλλες θέσεις της διοίκησης. Μόνο εγώ γνωρίζω τα ονόματα των επικρατέστερων», αναφέρει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter, καθώς οργιάζουν οι φήμες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κυριότερα αξιώματα.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ έμεινε κλεισμένος στον πύργο του στο Μανχάταν, όπου είχε εξαντλητικές συνεργασίες με τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί καμία απόφαση. Η ομίχλη έγινε πυκνότερη μετά την παραίτηση δύο μελών της ομάδας που είχε σχηματίσει ο Τραμπ για τα θέματα εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για τον Μάικ Ρότζερς, πρώην επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, και τον Μάθιου Φρίντμαν, διευθυντή μη κυβερνητικής οργάνωσης με διεθνείς δραστηριότητες.

Περιπλοκές εμφανίζονται και με την υποψηφιότητα του Ρούντολφ Τζουλιάνι για το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης εμφανιζόταν μέχρι χθες ως ο επικρατέστερος των υποψηφίων, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν όμως ότι το επιτελείο του Τραμπ έχει θέσει στο μικροσκόπιο τις υπηρεσίες που προσέφερε, με το αζημίωτο, η εταιρεία συμβούλων του Τζουλιάνι σε ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Βενεζουέλας.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε επί δύο ώρες την απομόνωσή του στον ιδιόκτητο πύργο του, στο Μανχάταν, για να δειπνήσει, μαζί με την οικογένειά του, σε εστιατόριο δύο τετράγωνα μακριά. Σε αντίθεση με την καθιερωμένη πρακτική των εν ενεργεία και εκλεγμένων προέδρων, ο Τραμπ άφησε τους δημοσιογράφους πίσω του. Στο δείπνο η κόρη του Ιβάνκα συνοδευόταν από τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ. Η Ιβάνκα Τραμπ αναδείχθηκε σε σύμβολο της δυνητικής σύγκρουσης συμφερόντων μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον πατέρα της, καθώς εμφανίστηκε, στην πρώτη οικογενειακή συνέντευξη μετά τις εκλογές, φορώντας επιδεικτικά ένα χρυσό βραχιόλι αξίας 10.000 δολαρίων. Την επομένη, η εταιρεία κοσμημάτων της Ιβάνκα έστειλε μήνυμα στους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τη μόδα, διαφημίζοντας το συγκεκριμένο βραχιόλι.

Με άλλο μήνυμά του στο Twitter, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει ζητήσει πρόσβαση των παιδιών του σε υψηλής διαβάθμισης απόρρητα έγγραφα, κάτι που υπονοούσε ότι τους προόριζε για κυβερνητικά αξιώματα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι –πολύ αντιφατικές– διεθνείς αντιδράσεις για την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. Στο Λονδίνο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ συνιστά για τη χώρα της «μια ευκαιρία ώστε να οικοδομήσουμε μια εμπορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό είναι κάτι που θέλω να συζητήσω ευθύς εξαρχής με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ». Την εκτίμηση ότι ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ αρχίζει να μετριάζει κάποιες σκληρές προεκλογικές του τοποθετήσεις διατύπωσε, σε συνέντευξή του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ δήλωσε ότι ο Τραμπ μπορεί να γίνει «φυσικός σύμμαχος» της Δαμασκού εφόσον αποδειχθεί «γνήσιο» το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τέλος, τόσο ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, όσο και ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Χαμενεΐ, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για πιθανή ακύρωση της συμφωνίας γύρω από το πυρηνικό τους πρόγραμμα. «Ούτε θρηνούμε ούτε πανηγυρίζουμε (για τη νίκη του Τραμπ), γιατί δεν έχει, για μας, καμία διαφορά», ήταν το μήνυμα του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή