ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Δεν θα συμμετάσχει σε μεταβατική κυβέρνηση αν επικρατήσει το «Οχι»

rentsi-den-tha-symmetaschei-se-metavatiki-kyvernisi-an-epikratisei-to-ochi-2161191

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει στις όποιες προσπάθειες σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών, αν στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος επικρατήσει το «Οχι».

Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί σε μία τέτοια περίπτωση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητάς του.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν σε μία τέτοια περίπτωση τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, επιφορτισμένης με την χάραξη ενός νέου εκλογικού συστήματος, μίας "κυβέρνησης τεχνοκρατών" χωρίς κομματική ταυτότητα.

Ωστόσο, ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει αν επικρατήσει αυτό το σενάριο. «Δεν μπορώ να γίνω κάποιος που θα διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τα άλλα κόμματα για τη δημιουργία μία βραχύβιας κυβέρνησης ή μίας (κυβέρνησης) με περιορισμένο στόχο (την αλλαγή του εκλογικού συστήματος)», είπε.

Ο Ρέντσι δήλωσε ακόμη όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι είναι βέβαιος πως το εκλογικό σύστημα θα αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Το υπάρχον σύστημα προωθήθηκε στο κοινοβούλιο από τον ίδιο τον Ρέντσι το 2015 και δεν έχει ποτέ τεθεί σε εφαρμογή.