Στο πιάτο οι αδυναμίες του προέδρου

Στο πιάτο οι αδυναμίες του προέδρου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​πό τη στιγμή που η Μισέλ Ομπάμα έβαλε σκοπό της ζωής της να εμπνεύσει τα παιδιά των Αμερικανών να τρώνε πιο υγιεινά, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα μπορούσε να δηλώνει ότι τα αγαπημένα του φαγητά είναι η πίτσα, τα μπουρίτος και τα μπέργκερ. Ετσι, σε κάθε ευκαιρία λέει πόσο αγαπάει το μπρόκολο – ελπίζουμε να το γνώριζαν οι σεφ του προεδρικού μεγάρου και να υπήρχε στα βραστά λαχανικά που του σέρβιραν, συνοδευτικά στη σφυρίδα. Καθόλου καλά με το μπρόκολο δεν τα πήγαινε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. «Δεν μου αρέσει το μπρόκολο. Δεν μου άρεσε από τότε που ήμουν παιδί και η μητέρα μου προσπαθούσε να με κάνει να το φάω. Τώρα είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν πρόκειται να φάω άλλο μπρόκολο», λέγεται ότι είχε δηλώσει.

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, από την άλλη πλευρά, αγαπούσε τα σάντουιτς με τυρί, το φιστικοβούτυρο και τα πρέτσελ που… λίγο έλειψε να τον πνίξουν, όταν κάποια στιγμή στραβοκατάπιε ένα. Ο Μπιλ Κλίντον, αν και σε γενικές γραμμές ακολουθούσε υγιεινή διατροφή ως πλανητάρχης, δεν μπόρεσε να κόψει μερικές αγαπημένες του συνήθειες όπως να τρώει εντσιλάδας με κοτόπουλο. Δεν αγαπάει όμως τη σοκολάτα, όπως έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή της στους New York Times η Χίλαρι Κλίντον. «Αλλά αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ο γάμος τους αντέχει», σχολίασε. «Η Τσέλσι κι εγώ αγαπάμε τη σοκολάτα. Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μας είναι ένα κέικ πλούσιο σε σοκολάτα» – το οποίο προφανώς δεν χρειάζεται να μοιράζονται με τον Μπιλ Κλίντον. Αρα, όλα καλά στον γάμο τους.

Λάτρης του φαγητού ήταν ο Λίντον Τζόνσον. Σύμφωνα με μαρτυρία του Τζον Κόναλι, πρώην κυβερνήτη του Τέξας –βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τον Τζον Κένεντι όταν δολοφονήθηκε–, «έτρωγε τα πάντα. Πολλές φορές τσιμπούσε και από τα πιάτα των άλλων». Και φυσικά, ο 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ως Τεξανός, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο τηγανητό κοτόπουλο. Λένε ότι η Αμερική χρωστάει στον Τόμας Τζέφερσον εκτός από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, της οποίας ήταν ο κύριος συντάκτης, και τις… βάφλες. Τις έμαθε στη Γαλλία, όταν ήταν πρέσβης, του άρεσαν και τις έφερε στις ΗΠΑ. Ο Αβραάμ Λίνκολν, ως γιος αγρότη από το Κεντάκι, έμεινε πιστός στο φαγητό που έτρωγε από παιδί στο σπίτι του. Πολύ μπέικον αλλά και πολλά φρούτα.

Θα κλείσουμε με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, διότι το είχε ρίξει στις καραμέλες. Ηταν ο τρόπος που είχε βρει για να κόψει το τσιγάρο. Ετρωγε τόσο πολλές, που μια αμερικανική εταιρεία, εκμεταλλευόμενη φυσικά το γεγονός ότι εκτός από πρόεδρος ήταν και κινηματογραφικός αστέρας, του έστελνε κάθε μήνα αρκετά πακέτα και έφτιαξε και ειδική συσκευασία για χάρη του. Οσο για την αγαπημένη του γεύση, ήταν η γλυκόριζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή