Στο Διάστημα το ευρωπαϊκό αντίπαλον δέος του GPS

Στο Διάστημα το ευρωπαϊκό αντίπαλον δέος του GPS

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΓΕΝ. Τέσσερις δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος γεωεντοπισμού Galileo μετέφερε στο Διάστημα ο πύραυλος Ariane 5 που εκτοξεύθηκε χθες με επιτυχία από τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Εφόσον οι δορυφόροι αυτοί τεθούν στις προδιαγεγραμμένες τροχιές χωρίς προβλήματα, το σύστημα Galileo θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο μήνα. Πρόκειται για μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας για το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1999 με αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2008. Η συστοιχία δορυφόρων Galileo είναι πιο σύγχρονης τεχνολογίας από το αμερικανικό σύστημα GPS και προβλέπεται να παρέχει δεδομένα γεωεντοπισμού με μεγαλύτερη ακρίβεια, ακόμη και σε δύσκολο ανάγλυφο, π.χ. σε χαράδρες.

«Πρωτόγνωρο»

«Τέσσερις δορυφόροι διαμιάς είναι για μας κάτι πρωτόγνωρο», δήλωσε ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Γιαν Βέρνερ. Ωρες μετά την εκτόξευση και ενώ τα υπόλοιπα μέρη του πυραύλου είχαν αποκολληθεί, οι τέσσερις δορυφόροι έμειναν προσαρτημένοι στο ανώτερο μέρος (EPS).

Λειτουργώντας και αδρανώντας τις κατάλληλες στιγμές, το όχημα επρόκειτο να φέρει τους δορυφόρους σε ύψος 22.925 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Εν συνεχεία, οι τέσσερις δορυφόροι θα κάλυπταν με τη βοήθεια των ηλιακών συλλεκτών τους την απόσταση των 300 χιλιομέτρων που τους χώριζε από την τελική τροχιά τους, αφήνοντας το όχημα σε «τροχιά διαστημικού νεκροταφείου», δηλαδή τροχιά στην οποία κινούνται διαστημικά σκουπίδια.

Αν όλα πάνε καλά στην αποστολή αυτή, οι δορυφόροι του Gallileo θα φθάσουν τους 18, ενώ ο συνολικός τους αριθμός θα ανέλθει στους 30 έως το 2021, έτος πλήρους λειτουργίας του συστήματος.

Από τους 18, ωστόσο, «μάχιμοι» είναι οι 12, καθώς οι τέσσερις πρώτοι δεν λειτουργούν πλέον, ενώ δύο δορυφόροι τέθηκαν το 2014 σε λάθος τροχιά. Οι δορυφόροι εκείνοι είχαν μεταφερθεί με ρωσικό πύραυλο Σογιούζ, όπως και οι έξι που τέθηκαν σε τροχιά με επιτυχία το 2015.

Η χθεσινή εκτόξευση ήταν η πρώτη στην οποία ευρωπαϊκός πύραυλος έθεσε σε τροχιά ευρωπαϊκούς δορυφόρους γεωεντοπισμού. Αν και βρίσκεται στη Νότια Αμερική, η Γαλλική Γουιάνα είναι έδαφος της Γαλλίας, ενώ η διαχείριση της αποστολής έγινε από τις εγκαταστάσεις της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA και της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES στην Τουλούζη.

Τις επόμενες εβδομάδες, τα τελευταίας τεχνολογίας «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές θα αρχίσουν να πιάνουν το σήμα του Galileo, το οποίο θα έλθει να προστεθεί στα υπάρχοντα δορυφορικά συστήματα, στο αμερικανικό GPS, στο ρωσικό Glonass και στο κινεζικό Beidu.

Ακρίβεια μέτρου

To Galileo θα έχει ακρίβεια μέτρου στις δωρεάν υπηρεσίες του (αντί λίγων μέτρων του GPS), ενώ στις υπηρεσίες επί πληρωμή η ακρίβεια θα είναι της τάξης των μερικών εκατοστών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 10,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά είχαν ήδη ξοδευτεί έως το 2013. Πρόκειται για τριπλασιασμό του κόστους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι η επένδυση αξίζει τον κόπο.

Περίπου το 6%-7% της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαρτάται άμεσα από τη διαθεσιμότητα δορυφορικών σημάτων πλοήγησης, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να φθάσει έως και το 30% το 2030, καθώς θα τίθενται σε κυκλοφορία όλο και περισσότερες αυτόνομες συσκευές, όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό κ.λπ.

Δεν πρέπει, τέλος, να υποτιμηθεί η στρατιωτική πτυχή των προγραμμάτων αυτών, η οποία είναι και ο λόγος που η Ρωσία και η Κίνα έχουν θέσει σε τροχιά δικές τους συστοιχίες δορυφόρων γεωεντοπισμού, αντί να εξαρτώνται από το αμερικανικό σύστημα GPS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή