Σαρκοζί: «Πρόβλημα η παρουσία Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Σαρκοζί: «Πρόβλημα η παρουσία Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί σε πρόβλημα» εκτίμησε ο Νικολά Σαρκοζί στην τελευταία τηλεμαχία πριν από τις αυριανές προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου προέδρου της γαλλικής δεξιάς και κεντροδεξιάς παράταξης. Δύο από τους επτά υποψηφίους θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο που θα γίνει την επόμενη Κυριακή.

Ο τέως πρόεδρος Σαρκοζί και δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ θεωρούνται επικρατέστεροι, αν και το τοπίο είναι υπερβολικά θολό για προβλέψεις.

Η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία της Πέμπτης δεν ανέδειξε κάποιον νικητή, υπήρξε όμως αποκαλυπτική για τις θέσεις των υποψηφίων σε διάφορα θέματα. Απαντες συμφώνησαν ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να αμφισβητηθεί, ενώ «ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε με ιδιαίτερη οξύτητα ότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη και ότι αυτό πρέπει να της το ξεκαθαρίσουμε άπαξ διά παντός», σημείωσε η εφημερίδα «Λιμπερασιόν». «Η παρουσία της στο ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί σε πρόβλημα», προσέθεσε ο Σαρκοζί.

«Η τρίτη τηλεμαχία επιβεβαίωσε την υπεροχή στα διεθνή θέματα και στα θέματα άμυνας του Νικολά Σαρκοζί, του Αλέν Ζιπέ και του Φρανσουά Φιγιόν» σχολίασε η συντηρητική «Φιγκαρό», ενώ η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart υποστήριξε ότι «είχε κάτι το ελαφρώς γελοίο να ακούει κανείς όλους αυτούς τους πρώην υπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς, ακόμη και τον τέως πρόεδρο να προσπαθούν να περάσουν ως αντισυστημικοί υποψήφιοι». Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς πιθανότατα θα αναμετρηθεί με τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, τον Μάιο, εξηγούν τη στάση αυτή.

Εν τω μεταξύ, έχοντας διδαχθεί από τα προβλήματα στις εσωκομματικές εκλογές του 2012, ο Φρανσουά Φιγιόν έδωσε φέτος τις εξής οδηγίες στους εκλογικούς αντιπροσώπους του: «Εχετε μαζί σας το γεύμα σας ώστε να μην εγκαταλείψετε το εκλογικό κέντρο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η νοθεία της ψήφου το 2012 έγινε στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή