Βρετανία: Eπείγουσα βασιλική ανακαίνιση

Βρετανία: Eπείγουσα βασιλική ανακαίνιση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε δεκαετείς εργασίες ανακαίνισης συνολικού κόστους 369 εκατομμυρίων στερλινών θα υποβληθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, που διευκρίνισε ότι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από το λίφτινγκ. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να διαμένει εκεί αφότου ξεκινήσουν οι επισκευές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Απρίλιο. Παλιά καλώδια, σωληνώσεις, θερμοσίφωνες κ.λπ. θα αντικατασταθούν για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια υπό τον φόβο πιθανής πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Ο επικεφαλής επιστάτης, υπεύθυνος διαχείρισης του Μπάκιγχαμ, Τόνι Τζόνστοουν-Μπαρτ εξήγησε ότι οι κλιμακωτές εργασίες είναι η καλύτερη προσφορά, καθώς δίνουν ταυτόχρονα στους ενοίκους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να διαμένουν εκεί. Οι επισκευές θα χρηματοδοτηθούν από προσωρινές αυξήσεις των εισφορών στο «Κονδύλι Κυριαρχίας», όπως πρότειναν τα μέλη του Βασιλικού Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές. O Tζόνστοουν-Μπερτ είπε: «Αναλαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη για τη χρήση αυτών των δημόσιων κονδυλίων: αναλόγως είμαστε πεπεισμένοι ότι επενδύοντας στο Μπάκιγχαμ τώρα μπορούμε να αποφύγουμε μια πολύ πιο δαπανηρή και δυνάμει καταστροφική κατάρρευση κτιρίων στα επόμενα χρόνια».

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η επείγουσα ανακαίνιση του παλατιού είναι απαραίτητη για να προληφθεί ο κίνδυνος φωτιάς, πλημμύρας ή άλλης καταστροφής τόσο στο ίδιο το κτίριο όσο και στην ανεκτίμητη βασιλική συλλογή τέχνης που ανήκει στο έθνος. Υπενθυμίζοντας τις ζημιές που υπέστη το παλάτι Ουίνδσορ από φωτιά το 1992, το υπουργείο τόνισε: «Η αποκατάσταση χρειάστηκε πάνω από πέντε χρόνια και υπολογίζεται ότι ανάλογες καταστροφές στο Μπάκιγχαμ θα μπορούσε να στοιχίσει 250 εκατ. δολάρια για μία μόνο πτέρυγα». Η βασίλισσα περνάει το ένα τρίτο του χρόνου φιλοξενώντας εκδηλώσεις στο Μπάκιγχαμ. Οταν είναι στο Λονδίνο έχει εβδομαδιαίες ακροάσεις με τον πρωθυπουργό και κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 50.000 ανθρώπους σε επίσημες δεξιώσεις, δείπνα και πάρτι στον κήπο. Το παλάτι διαθέτει 775 δωμάτια, εκ των οποίων τα 52 είναι βασιλικά και ξενώνες, καθώς και 78 μπάνια. Μεταξύ των υψηλών καλεσμένων της βασίλισσας περιλαμβάνεται ο Ομπάμα, ενώ από το 1837 έχουν περάσει από εκεί ο Μότσαρτ, ο Κάρολος Ντίκενς, οι Αμερικανοί πρόεδροι Γούντροου Ουίλσον και Τζον Φ. Κένεντι, αλλά και ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Νιλ Αρμστρονγκ κι ο Νέλσον Μαντέλα.

Επικρίσεις

Τα παλάτια μπορεί να χρηματοδοτούνται από τη βασίλισσα αλλά το κόστος συντήρησης βαρύνει την κυβέρνηση. Το 2014 βουλευτές είχαν επικρίνει το αρμόδιο ίδρυμα για κακοδιαχείριση του κόστους συντήρησης. Εκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής λογοδοσίας στο κοινό έκανε λόγο για πλημμελή επίβλεψη σημαντικής δημόσιας περιουσίας και κληρονομιάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή