Οι διώξεις κατά Γκιουλέν έφθασαν στο Πακιστάν

Οι διώξεις κατά Γκιουλέν έφθασαν στο Πακιστάν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο των διώξεων που υφίστανται οι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία και ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου στο Πακιστάν, η πακιστανική κυβέρνηση διέταξε 400 Τούρκους κατοίκους της χώρας που φαίνεται να συνδέονται με την οργάνωση του ιεροκήρυκα να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών. Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με θερμό τρόπο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φάνηκε από τον λόγο που έδωσε στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη. «Θα εξαλείψουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση πριν κάνει κακό στο Πακιστάν», δήλωσε ενδεικτικά ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας την ευρεία καταστολή που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, κυρίως κατά των υποστηρικτών του Γκιουλέν. Οι Τούρκοι που διώκονται από τις πακιστανικές αρχές είναι κυρίως δάσκαλοι και καθηγητές από τα διεθνή σχολεία και κολέγια PakTurk, τους οποίους η Aγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το κύκλωμα του ιεροκήρυκα, κάτι που η εκπαιδευτική αλυσίδα αρνείται επίσημα. Επιπλέον, ο δικηγόρος της PakTurk κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλαμαμπάντ, ζητώντας να ανακληθεί η διαταγή για απέλαση των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, καθώς θα επηρεάσει δυσμενώς 11.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Παρά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκατοντάδες μαθητές των PakTurk ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την πακιστανική κυβέρνηση για τη δράση της, δηλώνοντας σίγουρος ότι οι μαθητές των σχολείων δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ, οι διώξεις δεν έχουν τέλος στην Τουρκία, έχοντας πλέον διευρυνθεί και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Κούρδων πολιτικών και των δημοσιογράφων που διάκεινται φιλικά προς το κουρδικό στοιχείο της χώρας. Στο τελευταίο κρούσμα καταστολής και αυταρχισμού, μετά τους δημάρχους των πόλεων Σίιρτ και Τουντσέλι, με τις ίδιες κατηγορίες περί διασυνδέσεων με Κούρδους εξτρεμιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και τον δήμαρχο της νοτιοανατολικής πόλης Βαν, Μπεκίρ Καγιά, ο οποίος, όπως και οι προηγούμενοι, ανήκει στο φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (DBP).

Με ανακοίνωσή του στο Twitter, το κόμμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε δικούς της διαχειριστές για να διοικήσουν τις πόλεις, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμο να αντισταθεί στην κυβερνητική προσπάθεια «αιχμαλωσίας» των αντιπροσώπων του και αρπαγής 34 δήμων του από το κυβερνών κόμμα. «Χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα ως δικαιολογία, το AKP και η κυβέρνηση έχουν κηρύξει πόλεμο σε όλους τους αντιπολιτευτικούς κύκλους της χώρας και κυρίως στον κουρδικό λαό», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία επίσης προσέθεσε ότι συνελήφθη στην επαρχία Σιρνάκ από τις τουρκικές αρχές και ένας από τους ηγέτες του DBP, ο Καμουράν Γιουκσέκ.

Παράλληλα, στο τελευταίο κύμα διώξεων κατά των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι δικαστικές αρχές της χώρας απέπεμψαν 203 δικαστές και εισαγγελείς, με την κατηγορία διασυνδέσεων με αυτό που η Αγκυρα ονομάζει «Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση», ανέφερε την Πέμπτη η επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή