Συρία: ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

Συρία: ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους στυγνούς βομβαρδισμούς νοσοκομείων στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού καταδίκασε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις, προειδοποιώντας τη Δαμασκό και τη Μόσχα για τις συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ενέργειες.

Η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση παύση των βομβαρδισμών και ενώ καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει άμεσα τη βία και να διευκολύνει την πρόσβαση του συριακού λαού στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την πλευρά, του, ο ΟΗΕ εξέφρασε τη θλίψη και τη φρίκη του κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων.

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και καταστράφηκε ένα από τα τελευταία νοσοκομεία. Τα σχολεία που λειτουργούσαν ακόμη στο ανατολικό Χαλέπι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πύλες τους, μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα και οι γεννήτριες έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης καυσίμων στις συνοικίες που πολιορκούνται εδώ και τέσσερις μήνες από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα Λευκά Κράνη, η οργάνωση των διασωστών στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι, ανήρτησαν το Σάββατο στη σελίδα τους στο Facebook βίντεο και φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών.

«Είναι μια καταστροφική ημέρα για το πολιορκημένο Χαλέπι, με βομβαρδισμούς άνευ προηγουμένου», γράφει η οργάνωση.

«Σχεδόν καμία συνοικία του ανατολικού Χαλεπιού δεν γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος σήμερα» είπε από την πλευρά του ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το καθεστώς φαίνεται αποφασισμένο να ανακαταλάβει, με κάθε κόστος, τις συνοικίες τις οποίες δεν ελέγχει από το 2012. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τη δυτική πλευρά της πόλης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα βρίσκεται την Κυριακλη στη Δαμασκό, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, ανέφερε στον ιστότοπό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή