Γαλλία: Νέα ενδεχόμενα μετά την επικράτηση του Φ. Φιγιόν στον Α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών της κεντροδεξιάς

Γαλλία: Νέα ενδεχόμενα μετά την επικράτηση του Φ. Φιγιόν στον Α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών της κεντροδεξιάς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία μετά την απρόσμενη επικράτηση του υπερσυντηρητικού, πρώην πρωθυπουργού της κυβέρνησης Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Φιγιόν, στον πρώτο γύρω των εσωκομματικών εκλογών του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν έδιναν στον Φιγιόν καμία ελπίδα απέναντι στους αντιπάλους του, ο 62χρονος πολιτικός διέψευσε όλα τα προγνωστικά και έκανε την έκπληξη: ήρθε πρώτος, με ποσοστό 44% και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον 71χρονο Αλέν Ζιπέ, τον πρώην πρωθυπουργό που συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από 29%. Υποσχόμενος μια «εναλλακτική» πολιτική με την εφαρμογή ενός υπερφιλελεύθερου προγράμματος, κατάφερε να επικρατήσει του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έμεινε εκτός της προεκλογικής κούρσας.

«Το πρόγραμμα του Φιγιόν είναι κόκκινο πανί για τους ψηφοφόρους της αριστεράς», σχολίασε ο Μπερνάρ Πουανιάν στενός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

«Η νίκη του Φιγιόν δεν είναι και τόσο κακή είδηση για τον πρόεδρο, ο οποίος ξαναβρίσκει στον δρόμο του έναν υποψήφιο της κλασικής δεξιάς της δεκαετίας του '80, ριγκανικό, θατσερικό και φιλελεύθερο στον οικονομικό τομέα αλλά παραδοσιακό και συντηρητικό σε κοινωνικά θέματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος θα αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, τον Απρίλιο.

Στον δεύτερο γύρο, τον Μάιο, θα μονομαχήσουν επομένως ο υποψήφιος της δεξιάς και η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

«Η πρώτη πράξη των προεδρικών ξεκίνησε σε ηλεκτρισμένη, παθιασμένη ατμόσφαιρα (…) με μια ακαταμάχητη επιθυμία να απορριφθούν τα σενάρια που έχουν γραφτεί εκ των προτέρων», ήταν το σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή