«Αντίο» Ομπάμα με υπόσχεση παρεμβάσεων

«Αντίο» Ομπάμα με υπόσχεση παρεμβάσεων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχραιμία και επαγρύπνηση: το διπλό αυτό μήνυμα έστειλε στη διεθνή κοινότητα και τους Αμερικανούς πολίτες ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια διεθνή παρουσία του, στη Λίμα του Περού, καθώς ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω να δείξω τον προσήκοντα σεβασμό στο αξίωμα και να δώσω στον εκλεγμένο πρόεδρο τη δυνατότητα να προωθήσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του χωρίς να έχει κάποιον να τον ενοχλεί διαρκώς», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρώτες επιλογές του Τραμπ για καίρια αξιώματα της διοίκησής του. Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι δεν αποκλείει να ασκήσει δημόσια κριτική «αν υπάρξουν εξελίξεις που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά μας». Με την τοποθέτηση αυτή, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρήσει ενεργό ρόλο, ως πολίτης πλέον, σπάζοντας την παράδοση που θέλει τους πρώην προέδρους να μην αναμειγνύονται στην πολιτική διαμάχη.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι «η κεντρική συμβουλή» που έχει να δώσει στον διάδοχό του είναι ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν, πράγματι, το αναντικατάστατο έθνος για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων». Αρκετοί από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο ηγετών της Ασίας και του Ειρηνικού, στην πρωτεύουσα του Περού, δεν έκρυψαν τη θλίψη τους για την επικείμενη αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από τη διεθνή σκηνή. «Είναι μια μεγάλη στιγμή, αλλά μια θλιβερή στιγμή, αυτή η τελευταία μας συνάντηση», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ. «Θα μου λείψει ο Μπαράκ», εκμυστηρεύθηκε ο Καναδός ηγέτης Τζάστιν Τριντό.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε χθες στον Πύργο του, στη Νέα Υόρκη, ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο στο ιδιόκτητο γήπεδο γκολφ, στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου συναντήθηκε με σειρά πολιτικών, στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του. Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι, ενώ προηγούμενοι εκλεγμένοι πρόεδροι διεξήγαγαν ανάλογες διαβουλεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρώην τηλεοπτικός αστέρας Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης σε υπερθέαμα, γεμάτο μυστήριο και εκπλήξεις.

Υπουργείο Αμυνας

Μεταξύ των «φιναλίστ» που παρήλασαν από το γήπεδο γκολφ του Τραμπ ήταν και ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ο οποίος, σύμφωνα με μήνυμα του ίδιου του Τραμπ στο Twitter, είναι η πρώτη του επιλογή για το αξίωμα του υπουργού Αμυνας. Οπαδός της σκληρής γραμμής έναντι του Ιράν, ο στρατηγός Μάτις έχει μεγάλες συμπάθειες στο Πεντάγωνο κι αν αναλάβει, τελικά, το υπουργείο Αμυνας, θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων του Τραμπ με το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών.

Υπουργείο Εξωτερικών

Το Σάββατο, ο εκλεγμένος πρόεδρος συναντήθηκε, πάντα στο Νιου Τζέρσι, με τον πρώην προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνι, με τον οποίο είχε ανταλλάξει πολύ βαριές κουβέντες στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οπως δήλωσε ο Τραμπ, αλλά και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που ήταν παρών στη συνάντηση, ο Μιτ Ρόμνι είναι ένας από τους επικρατέστερους για το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διεκδικούν ωστόσο αρκετοί ακόμη υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δήμαρχου Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ενός ακόμη εκ των επισκεπτών που παρήλασαν από τις εγκαταστάσεις του γκολφ.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να έχει σειρά νέων συναντήσεων, στον Πύργο του, στο Μανχάταν. Μεταξύ άλλων, θα συναντούσε τον πρώην κυβερνήτη του Τέξας και ανθυποψήφιό του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ρικ Πέρι, τον στενό του σύμμαχο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρο της Βουλής, αλλά και τη βουλευτή των Δημοκρατικών Τούσλι Γκάμπαρντ, η οποία κατά την προεκλογική περίοδο υποστήριξε τον αριστερό υποψήφιο Μπέρνι Σάντερς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή