Οι «βαλτοί» διαδηλωτές και οι ψευδείς ειδήσεις

Οι «βαλτοί» διαδηλωτές και οι ψευδείς ειδήσεις

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 35χρονος Ερικ Τάκερ, συνιδιοκτήτης εταιρείας μάρκετινγκ στο Οστιν του Τέξας, διέθετε 40 «ακόλουθους» στο Twitter. Πρόσφατο tweet του, σύμφωνα με το οποίο αμειβόμενοι διαδηλωτές μεταφέρονταν με λεωφορεία σε διαδηλώσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ, πυροδότησε θεωρία συνωμοσίας παναμερικανικής εμβέλειας, σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times. Το δημοσίευμα του Τάκερ «μοιράστηκε» 16.000 φορές στο Twitter και περισσότερες από 350.000 φορές στο Facebook. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι η είδηση που μετέδωσε ο Τάκερ ήταν εσφαλμένη. Τέτοια λεωφορεία δεν υπήρξαν ποτέ. Παρότι ορισμένες ψευδείς ειδήσεις κατασκευάζονται σκοπίμως, ψευδείς πληροφορίες διασπείρονται ενίοτε ως αποτέλεσμα κακά πληροφορημένων δημοσιεύσεων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τάκερ απαθανάτισε πολλά λεωφορεία που είδε στο κέντρο του Oστιν την ημέρα μετά τις εκλογές. Την ίδια ημέρα διάβασε ότι ο Τραμπ θα βρισκόταν εκεί και συνδύασε τα δύο γεγονότα. Δημοσίευσε τις φωτογραφίες με τη λεζάντα «Διαδηλωτές κατά του Τραμπ σήμερα στο Oστιν δεν είναι τόσο “αυθόρμητοι” όσο δείχνουν. Να τα λεωφορεία με τα οποία έφθασαν». Ο Τάκερ λέει ότι έψαξε στο Google και δεν βρήκε κάποιο συνέδριο που να δικαιολογούσε τα λεωφορεία. Στην πραγματικότητα, όμως, εταιρεία πραγματοποιούσε συνέδριο με 13.000 παριστάμενους έξω από την πρωτεύουσα του Τέξας. Την «αποκάλυψη» του Τάκερ μνημόνευσε και ο ίδιος ο Τραμπ, με φιλικά προσκείμενες σε αυτόν σελίδες να υποστηρίζουν ότι ο Τζορτζ Σόρος είχε χρηματοδοτήσει τη διαδήλωση κατά του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή