Ναζιστικοί χαιρετισμοί υπέρ Τραμπ

Ναζιστικοί χαιρετισμοί υπέρ Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έντεκα ώρες ομιλιών σε εκδήλωση της οργάνωσης «Εναλλακτική Δεξιά», μόλις λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο, ήρθε η ώρα της ομιλίας του ηγετικού ιδεολόγου της οργάνωσης, Ρίτσαρντ Σπένσερ. Παρότι οι προηγούμενοι ομιλητές είχαν απορρίψει τη βία ως μέσο και είχαν τονίσει ότι οι ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί πολίτες δεν είχαν τίποτε να φοβηθούν, ο Σπένσερ φαίνεται ότι ήθελε να δώσει στο κυρίως ανδρικό νεαρό κοινό αυτό που πραγματικά ήθελε. Παραπέμποντας σε ναζιστικά συνθήματα στα γερμανικά, ο Σπένσερ καταφέρθηκε εναντίον των Εβραίων, ανέφερε ότι η Αμερική ανήκει στους λευκούς, τους οποίους αποκάλεσε «παιδιά του ήλιου» και φυλή κατακτητών και δημιουργών και σημείωσε ότι η εκλογή του Τραμπ, τον οποίο η οργάνωση στήριξε ανοιχτά κατά την προεκλογική περίοδο, θα τους βγάλει από το περιθώριο στο οποίο βρίσκονται. Τελειώνοντας την ομιλία του, πολλοί παρευρισκόμενοι ύψωσαν το χέρι τους χαιρετώντας ναζιστικά, ενώ όταν κάποιος άνδρας φώναξε το ναζιστικό «Ζήτω η Νίκη», το ακροατήριο επανέλαβε φωναχτά το σύνθημα.

Παρότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Σπένσερ, ιδεολογικός πυρήνας της οργάνωσης είναι η λευκή ταυτότητα, ο πυρήνας τόσο της «Εναλλακτικής Δεξιάς» όσο και της καμπάνιας του Τραμπ, οι ρατσιστικές κορώνες επισκιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από την εστίαση στο ζήτημα της περιθωριοποίησης των λευκών στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, αρκετοί ομιλητές προσπάθησαν έντονα να διαχωρίσουν τη θέση τους από ανοιχτά ρατσιστικές οργανώσεις όπως η Κου Κλουξ Κλαν.

Μολαταύτα, τις τελευταίες ώρες της εκδήλωσης, καθώς οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είχαν φύγει, η γλώσσα άλλαξε. Ο Σπένσερ άρχισε να επιτίθεται εναντίον των μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι ασκούσαν κριτική εναντίον του Τραμπ για να προστατέψουν εβραϊκά συμφέροντα, χαρακτήρισε την εκλογή του μεγιστάνα «νίκη της θέλησης», φέρνοντας στον νου τον τίτλο της πιο διάσημης ταινίας της ναζιστικής προπαγάνδας, «Ο Θρίαμβος τη Θέλησης» και τόνισε ότι η Αμερική είναι δημιούργημα της λευκής φυλής, στην οποία και ανήκει. Αλλοι ομιλητές στάθηκαν στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι ο Τραμπ βάσισε την υποψηφιότητά του σε αυτό το ζήτημα, κάτι που είχε μεγάλη σημασία για εκείνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή