ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν εγκρίνω τις βαρβαρότητες του Χίτλερ αλλά ούτε και του Ισραήλ

erdoganpalto

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «αναρωτιέται ποιος είναι πιο βάρβαρος» μεταξύ του Χίτλερ και του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από ένα ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τον Ιούλιο του 2014 εν μέσω της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «ξεπέρασε τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα», προκαλώντας σάλο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν την ώρα που οι δύο χώρες φαίνεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έπειτα από έξι χρόνια.

Αυτή τη φορά ο Ερντογάν δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 ότι «γνωρίζει πολύ καλά» πόσο ευαίσθητο θέμα είναι να αναφέρεται στον Χίτλερ, ο οποίος ευθύνεται για τη συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν εγκρίνω αυτό που έκανε ο Χίτλερ, όμως δεν εγκρίνω ούτε αυτό που έκανε το Ισραήλ στη Γάζα. Όταν πρόκειται για τον θάνατο τόσων ανθρώπων, διερωτώμαι ποιος είναι πιο βάρβαρος».

Σε ερώτηση εάν έχει επίγνωση για το σοκ που ενδεχομένως προκάλεσε στον εβραϊκό λαό η αναφορά του στον Χίτλερ ο Ερντογάν απάντησε: «Εχω πλήρη συναίσθηση αλλά και η εβραϊκή κονότητα έχει επίγνωση για το τι προκάλεσε στη Γάζα; Χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν το 2014 στη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς θύματα βομβαρδισμών στη Γάζα και την Παλαιστίνη».

Επαναλαμβάνοντας την φιλοπαλαιστινιακή του ρητορική που είχε μετριάσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι του «είναι αδύνατο να ξεχάσει τους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν όταν (ο ισραηλινός στρατός) επιτέθηκε στη Γάζα» το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP