Συνέντευξη Τραμπ στους NYT: H Kλίντον, η Συρία και η ακροδεξιά

Συνέντευξη Τραμπ στους NYT: H Kλίντον, η Συρία και η ακροδεξιά

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη συνέντευξή του μετά την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μία επίσκεψη μίας ώρας στα γραφεία της εφημερίδας των New York Times.

Αν και αρχικά ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συναντηθεί με τους δημοσιογράφους του εντύπου, στη συνέχεια αναίρεσε την απόφασή του, δίνοντας τελικά μία εκτεταμένη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε μάλλον σε καλό κλίμα, καθώς ο νεοκλεγείς πρόεδρος χαρακτήρισε τους NYT ένα «υπέροχο Αμερικανικό κόσμημα- ένα παγκόσμιο κόσμημα».

Αρχικά, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας συζήτησε την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν υπήρξε «ποτέ θαυμαστής του Εκλεκτορικού Κολλεγίου» και ότι θα μπορούσε με την ίδια άνεση να διεκδικήσει την λαϊκή ψήφο.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ οργισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ για εκείνους που τον υποστήριξαν στις πολιτείες, που παραδοσιακά «ανήκουν» στους Δημοκρατικούς. «Είναι οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες», σημείωσε, ερμηνεύοντας τη στάση των ψηφοφόρων.

«Η κοινότητα των Αφροαμερικανών με συμπαθεί. Τους αρέσουν αυτά που λέω», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσο για τους ψηφοφόρους των ακροδεξιών οργανώσεων, που δήλωσαν την υποστήριξή τους προς αυτόν και πανηγύρισαν με φασιστικές χειρονομίες τη νίκη του, ο Αμερικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει ώθηση σε αυτές τις ομάδες και τις καταδίκασε, σχολιάζοντας ότι πρέπει να εξετασθούν οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρχει αυτή η δραστηριότητα.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε και την απόφαση του να μην ασκήσει πιέσεις για να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά της Χίλαρι Κλίντον, εφόσον αυτό θα προκαλούσε μεγάλο διχασμό στον αμερικανικό λαό.

«Δεν θεωρώ ότι οι υποστηρικτές μου θα απογοητευθούν (σε σχέση με την Κλίντον). Θεωρώ ότι θα εξηγήσω πως με πολλούς τρόπους θα σώσουμε τη χώρα μας», διευκρίνισε ο Τραμπ, ενώ συμπλήρωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί πολίτες θα επιχειρηματολογήσουν ότι το ίδρυμα των Κλίντον έχει κάνει «καλή δουλειά».

Σχολιάζοντας τις νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «ο νόμος είναι πλήρως με το μέρος του, ο πρόεδρος δε μπορεί να έχει σύγκρουση συμφερόντων».

Από τη συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει και ένα σχόλιο για τη συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αφού ο Τραμπ εξέφρασε τη συμπάθεια του για τον προκάτοχό του.

«Είπε πολύ καλά πράγματα μετά τη συνάντηση και εγώ είπα πολύ καλά πράγματα για εκείνον», σχολίασε.

«Μου είπε ποια πίστευε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα και συγκεκριμένα ένα πρόβλημα», συμπλήρωσε ο ίδιος, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ήταν αυτό.

«Πιστεύω ότι επιθυμεί να κάνει απολύτως το σωστό για τη χώρα ως προς τη μετάβαση», εκτίμησε σε σχέση με τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής ο Ομπάμα.

Ο Τραμπ, ερωτηθείς για το θέμα της Συρίας τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίζουν το ρόλο του οικοδόμου των εθνών στην παγκόσμια σκηνή και  ότι η «τρέλα» του πολέμου αυτού πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φέρει την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». «Κάτι τέτοιο θα ήταν "μεγάλο επίτευγμα”», είπε.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο γαμπρός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύζυγος της κόρης του, Ιβάνκα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Eπίσης, «ανοιχτό μυαλό» δήλωσε ότι διατηρεί σε σχέση με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ ανέφερε ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη σύνδεσης ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι «ο καθαρός αέρας είναι ζωτικά σημαντικός»…

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένα «φάρσα» την πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή προσπάθειά του να αναιρέσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα.

Τέλος, σχετικά με τη στελέχωση της κυβέρνησής του, τη σχέση με τα στελέχη του κόμματός του, αλλά και το μέλλον του στη «σημαντικότερη δουλειά του κόσμου», ο Τραμπ εμφανίστηκε άνετος και αισιόδοξος.

«Αυτή τη στιγμή είναι όλοι ερωτευμένοι μαζί μου», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τα μέλη της κεντρικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχαν «διασταυρώσει τα ξίφη τους» πολλές φορές μαζί του.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τον Στιβ Μπάνον, ο οποίος έχει δεχθεί επιθέσεις για τις ακραίες θέσεις του. «Εάν πίστευα ότι ήταν ένας ρατσιστής ή ένας ακροδεξιός ή κάτι άλλο, δε θα σκεφτόμουν καν να τον προσλάβω», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ο Μπάνον έχει την υποστήριξη και του μελλοντικού προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή