Οι ρωσικοί πύραυλοι διχάζουν Μόσχα-ΝΑΤΟ

Οι ρωσικοί πύραυλοι διχάζουν Μόσχα-ΝΑΤΟ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμο δηλώσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας πυροδότησε η προγραμματισμένη εγκατάσταση πυραύλων στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η Ατλαντική Συμμαχία τονίζει, με ανακοίνωσή της, ότι η ρωσική ενέργεια «δεν υποβοηθάει τη μείωση των εντάσεων» και κάλεσε τη Μόσχα σε διάλογο «προς αποφυγήν επεισοδίων και παρεξηγήσεων». Από την πλευρά του, ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων S-400 και Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ «αποσταθεροποιεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η Ρωσία κάνει αυτό που απαιτείται για να προστατευθεί από την επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ταξίαρχος Ιγκόρ Κονασένκοφ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ εγκαθιστούν σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας σε Πολωνία και Ρουμανία, ενώ το ΝΑΤΟ αναπτύσσει μάχιμες δυνάμεις σε Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Πολωνία απειλώντας άμεσα τη χώρα του. Σε συνέντευξή του στον Αμερικανό σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν, που γυρίζει ντοκιμαντέρ για την ουκρανική κρίση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα υποχρεωθεί να λάβει απαντητικά μέτρα, «στοχεύοντας σε εγκαταστάσεις που θεωρούμε ότι απειλούν τα πυραυλικά μας συστήματα». Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε ότι το εμπάργκο εισαγωγών τροφίμων από τη Δύση, που επιβλήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις εναντίον της χώρας του, θα παραταθούν όσο χρειάζεται.

Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ανέθεσε την πρωθυπουργία στον νικητή των πρόσφατων εκλογών Σαούλιους Σκβερνέλις, ο οποίος τάσσεται υπέρ της γενναίας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας του έναντι της Ρωσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή