Επαναπροώθηση προσφύγων στις ακτές Λιβύης

Επαναπροώθηση προσφύγων στις ακτές Λιβύης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πιο κοντά στο «αυστραλιανό μοντέλο» εξοβελισμού των προσφυγικών ροών σε μακρινά μέρη βρίσκεται η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία, με βάση το κείμενο που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της 6ης και της 7ης Δεκεμβρίου στην Εσση. Το κείμενο αναφέρεται στην πιθανή επαναπροώθηση στις λιβυκές ακτές ανθρώπων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση από αφρικανικές χώρες, η οποία συχνά προκαλείται όχι λόγω διώξεων και εμφυλίων πολέμων, αλλά λόγω οικονομικών και κοινωνικών αναγκών. Για να αποτρέψουμε την απώλεια χιλιάδων ζωών, επιδιώκουμε και άλλες συμφωνίες στα πρότυπα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, με αφρικανικά κράτη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε εναλλακτικά καταφύγια και δυνατότητες υποδοχής επιτόπου, τις οποίες θα οργανώσουμε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι άνθρωποι που διασώζονται από πνιγμό από τα σκάφη των διακινητών μεταφέρονται εκ νέου στις ακτές της Αφρικής και η φροντίδα τους γίνεται σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα κράτη», αναφέρει το έγγραφο.

Αντιδράσεις

Η λιβυκή κυβέρνηση έχει αντιδράσει σθεναρά σε τέτοιου είδους προτάσεις, τις οποίες είχε διατυπώσει πρώτος ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζοντας ότι δεν θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά δεν θεωρείται άξια συζήτησης, με το κείμενο να στέκεται στη μείωση των ροών. «Μέσα από τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας έχει καμφθεί αποφασιστικά η δραστηριότητα των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αντί 7.000 αφίξεων ημερησίως, όπως τον Οκτώβριο του 2015, περνούν μετά τον Aπρίλιο περίπου 100 από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Το κείμενο, που έχει τίτλο «Προσανατολισμός σε δύσκολους καιρούς – Για μια επιτυχημένη Γερμανία και μια επιτυχημένη Ευρώπη», ζητεί επίσης να επιταχυνθούν οι απελάσεις από τη Γερμανία όσων βλέπουν τις αιτήσεις ασύλου τους να απορρίπτονται. Στόχος είναι να αναγνωριστούν η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία ως ασφαλείς χώρες προέλευσης, όπως έγινε με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να επισπεύδονται οι απελάσεις υπηκόων των χωρών αυτών.

Αντιθέτως, για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούν «να βελτιωθούν οι προοπτικές ενσωμάτωσης, με την εκμάθηση της γλώσσας και όπου είναι δυνατόν με την ένταξη στην αγορά εργασίας». To έγγραφο αναφέρει τον όρο Leitkultur (κυρίαρχη κουλτούρα), ενώ σημειώνει ότι «θέλουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία παράλληλων κοινωνιών. Οποιος αρνείται την ενσωμάτωση και δεν σέβεται τους νόμους και τις αξίες μας θα τιμωρείται με κυρώσεις, περικοπή επιδομάτων, ακόμη και απέλαση».

Το κείμενο ζητάει επίσης «να παρακολουθούνται και να κλείνουν τα τζαμιά στα οποία κηρύσσεται το μίσος». «Η μουσουλμανική θρησκεία φυσικά προστατεύεται στη Γερμανία, αλλά εμείς, όπως και όλοι οι φιλήσυχοι μουσουλμάνοι, απορρίπτουμε την κατάχρηση του Ισλάμ με στόχο την τρομοκρατία», αναφέρει. Ως αντίβαρο, δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. «Οι νέοι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο στα σχολεία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο αυτόν για να τους μεταδώσουμε τις αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της εργατικότητας και της υπευθυνότητας».

Πέρα από την έγκριση του κειμένου αυτού, το κομματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου θα εκλέξει εκ νέου στην ηγεσία της CDU την Αγκελα Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή