HΠΑ: Εθνικές διαιρέσεις τροφοδοτούν επεισόδια φυλετικής αντιπαράθεσης

HΠΑ: Εθνικές διαιρέσεις τροφοδοτούν επεισόδια φυλετικής αντιπαράθεσης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας τη μικρότερη υποστήριξη από τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους που είχε οποιοσδήποτε άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, έδειξε μια επισκόπηση των εκλογικών δεδομένων από το Reuters, η οποία υπογράμμισε τις βαθιές εθνικές διαιρέσεις που ήδη τροφοδοτούν επεισόδια φυλετικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Τραμπ εξελέγη συγκεντρώνοντας το 8% της μαύρης ψήφου, το 28% της ψήφου των ισπανοφώνων και το 27% της ψήφου των Ασιατοαμερικανών, σύμφωνα με την έρευνα των Reuters και Ipsos για τις εκλογές.

Μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, η επίδοσή του ήταν συγκρίσιμη με το 9% που είχε συγκεντρώσει το 2000 ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και το 1984 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Όμως οι Μπους και Ρέιγκαν είχαν πάει και οι δύο πολύ καλύτερα μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας μεταξύ αυτών 35% και 34% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα εκλογικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μη κομματικό Roper Center for Public Opinion Research.

Η επίδοση του Τραμπ μεταξύ των Ασιατοαμερικανών ήταν επίσης η χειρότερη που έχει καταγράψει οποιοσδήποτε προεδρικός υποψήφιος που κέρδισε τις εκλογές από το 1992, όταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων άρχισαν να παρακολουθούν αυτή την ομάδα των ψηφοφόρων.

Η φυλετική πόλωση πίσω από τη νίκη του Τραμπ βοήθησε να στηθεί το σκηνικό για τις εντάσεις που επανειλημμένα έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις εκλογές, στις γιορτές των θιασωτών της υπεροχής της λευκής φυλής, στις διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ και τις συγκεντρώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών και σε εκατοντάδες ρατσιστικά, ξενοφοβικά και αντισημιτικά εγκλήματα μίσους που έχουν τεκμηριωθεί από το Southern Poverty Law Center (SPLC), το οποίο παρακολουθεί τα εξτρεμιστικά κινήματα. Το SPLC αναφέρει πως σημείωθηκαν 701 επεισόδια «παρενόχλησης και εκφοβισμού λόγω μίσους» από την επομένη των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και έως τις 16 Νοεμβρίου. Η κορύφωση των επεισοδίων σημειώθηκε την επομένη της ψηφοφορίας.

Η ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης συνεχίζεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις.

Οι Πιστοί Λευκοί Ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν, μια οργάνωση που πρεσβεύει την υπεροχή της λευκής φυλής και διαβάλλει τους Αφροαμερικανούς, τους εβραίους και άλλες μειονότητες, προγραμματίζουν για τις 3 Δεκεμβρίου μια συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα για να γιορτάσουν τη νίκη του Τραμπ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αριστερές και αναρχικές οργανώσεις έχουν ζητήσει να οργανωθούν διαδηλώσεις στις 20 Ιανουαρίου για να διαταραχθεί η τελετή ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο. Και μια «Πορεία Γυναικών προς την Ουάσινγκτον», προγραμματισμένη για την επομένη, αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν εναντίον της προεδρίας του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή