Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις χημικών, λέει αξιωματούχος του ΟΑΧΟ

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις χημικών, λέει αξιωματούχος του ΟΑΧΟ

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν από τη Συρία μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με αέριο μουστάρδας αφού έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν την τοξική ουσία σε ζώνες μάχης, προειδοποίησε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για επιθέσεις με αέριο χλώριο και πως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.

«Φαίνεται πως ένας από τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και για τους οποίους οφείλουμε να έχουμε μια απάντηση –εφόσον το Ισλαμικό Κράτος έχει μάθει πώς να φτιάχνει αέριο μουστάρδας– είναι ότι δυστυχώς κάποιος απ' αυτούς που έμαθαν πώς να το φτιάχνουν θα επιστρέψει σε κάποια από τις χώρες μας και θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση», δήλωσε σε συνέδριο στη Παρίσι ο Φιλίπ Ντενιέ, διευθυντής του τμήματος επαλήθευσης του ΟΑΧΟ.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος, που πολεμάει για να υπερασπιστεί εδάφη που κατέλαβε στη Συρία και το Ιράκ, θα ζητήσει από τους οπαδούς του και από τζιχαντιστές που επιστρέφουν από την περιοχή να αυξήσουν τις επιθέσεις στη Δύση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή