Ο Ερντογάν απαξιώνει ψήφισμα στην Ευρωβουλή

Ο Ερντογάν απαξιώνει ψήφισμα στην Ευρωβουλή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες «άνευ σημασίας» την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία, με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο συμφωνούν στο ψήφισμα, το οποίο λειτουργεί συμβουλευτικά, αλλά όχι αποφασιστικά για την πολιτική της Ε.Ε. Το ψήφισμα, που ζητεί την αναστολή των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει πλειοψηφία στην ψηφοφορία.

«Το λέω εκ των προτέρων, αυτή η ψηφοφορία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά της, δεν έχει καμία αξία για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εξεγερθεί εναντίον των μαζικών συλλήψεων στην Τουρκία, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα».

Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε επίσης την Ευρώπη να σεβαστεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ενώ δεν έδειξε να ενοχλείται από την ισλαμοφοβία του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν είστε δημοκράτες; Η κάλπη έβγαλε Τραμπ. Σεβαστείτε το», είπε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι όσα έλεγε προεκλογικά ο Τραμπ κατά των μουσουλμάνων ήταν «λάθος που θα διορθωθεί». «Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια στην πολιτική, σήμερα κάποιος λέει κάτι, μετά το λάθος διορθώνεται», είπε.

Ενώ ο Ερντογάν κοιτάζει προς την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, εκτοξεύοντας παράλληλα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας απειλές περί ένταξης της Τουρκίας στον οργανισμό συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, Κεντρική Ασία), η Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση που οφείλει να τηρήσει. Σε αντιδιαστολή με το Ευρωκοινοβούλιο, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι έχει δηλώσει ότι από ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας «δεν θα κερδίσει κανείς», ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων περιλαμβανόταν στους όρους της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι, αν η Ευρώπη δεν λάβει τις αποφάσεις της, θα προκηρύξει δημοψήφισμα ρωτώντας τους συμπατριώτες του αν θέλουν ή όχι να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Για πολιτικούς που «χτίζουν» προφίλ εν αναμονή επιστροφής στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, όπως ο Χριστιανοδημοκράτης Βέμπερ και ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς, το θέμα της Τουρκίας προσφέρει πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουν «πολιτική αρχών».

Η CETA

Επιπλέον, οι συζητήσεις για την Τουρκία μονοπώλησαν χθες το ενδιαφέρον στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι μεγάλες πολιτικές ομάδες απέρριψαν τη διεξαγωγή συζήτησης για την εμπορική συμφωνία CETA Ε.Ε. – Καναδά και προχώρησαν χθες απευθείας σε ψηφοφορία. Με την ψηφοφορία αυτή απορρίφθηκε, με ψήφους 419 έναντι 258, η πρόταση για παραπομπή της συνθήκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή