140.000 ευρώ για χειρόγραφο της Αννας Φρανκ

140.000 ευρώ για χειρόγραφο της Αννας Φρανκ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποίημα που έστειλε η Αννα Φρανκ σε μια φίλη της το 1942, λίγο πριν αυτή και η οικογένειά της αρχίσουν να κρύβονται από τα πογκρόμ των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής, δημοπρατήθηκε την Τετάρτη στην Ολλανδία. Το ποίημα πουλήθηκε έναντι 140.000 ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο της αρχικής εκτίμησης του οίκου δημοπρασιών Μπουμπ Κουίπερ, ο οποίος το είχε εκτιμήσει για 30.000 ευρώ.

Η Φρανκ ήταν μόλις 12 χρόνων όταν έστειλε στη φίλη της το μικρό αυτό ποίημα, μέρος του οποίου ήταν αντιγραμμένο από κάποιο περιοδικό, για να το τοποθετήσει στο προσωπικό της ποιητικό άλμπουμ. Το οχτάστιχο ποίημα που έχει την ονομασία «Αγαπητή Κρι Κρι» στάλθηκε στην Κριστιάνε Βαν Μάαρσεν στις 28 Μαρτίου 1942 και αποτελεί ένα πολύ σπάνιο δείγμα του γραφικού της χαρακτήρα και του τρόπου που υπέγραφε. Στο ποίημα η Φρανκ ενθαρρύνει τη φίλη της να δουλεύει σκληρά στο σχολείο, λέγοντάς της ότι η καλύτερη απάντηση σε όσους μας ασκούν κριτική είναι το να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.

Το ποίημα βρισκόταν στην κατοχή της αδερφής της Κριστιάνε, Ζακλίν Βαν Μάαρσεν, η οποία ήταν συμμαθήτρια της Aννας Φρανκ. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της αδερφής της, η Ζακλίν έκρινε ότι μπορεί να βγάλει το χειρόγραφο σε δημοπρασία, καθώς το ποίημα αυτό δεν ήταν σημαντικό για την αδερφή της. «Γνωρίζω ότι η αδερφή μου δεν ήταν συνδεδεμένη με το ποίημα που της είχε στείλει η Aννα, όπως είμαι εγώ με αυτό που είχε στείλει σε εμένα και αυτός είναι ο λόγος που το βγάζω σε δημοπρασία», δήλωσε η Ζακλίν, κάνοντας αναφορά και σε ένα ποίημα που έχει γράψει για εκείνη η Φρανκ.

Η ταυτότητα του αγοραστή, ο οποίος αγόρασε το ποίημα μέσω Διαδικτύου δεν έχει γίνει γνωστή. Τέλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ιδρύματος Aννα Φρανκ, Μάατζε Μόσταρτ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη γνησιότητα του χειρογράφου, ωστόσο το ίδρυμα δεν είχε σκοπό να καταθέσει προσφορά στη δημοπρασία για να το αποκτήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή