ΚΟΣΜΟΣ

Σούλτς: Εγκαταλείπει το Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας

schulzsynenteuksi

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η θητεία στην προεδρία λήγει το 2017, θα εγκαταλείψει τη θέση για να ασχοληθεί με τη γερμανική πολιτική.

Όπως αναφέρουν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ενδέχεται να είναι αντίπαλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2017.

Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι δεν θα επιδιώξει να κερδίσει μια τρίτη θητεία στον θώκο και ότι θα επιστρέψει στη γερμανική πολιτική ενόψει των εκλογών του 2017.

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο ανέφερε πως αυτή «ήταν μια εύκολη απόφαση» και δήλωσε «ευγνώμων» για την ευκαιρία που είχε να υπηρετήσει το Ευρωκονοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά ως πρόεδρός του. Ο Μ. Σουλτς σημείωσε πως εργάστηκε για να γίνει πιο «δυνατό» και πιο «ορατό» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως «το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες όργανο», ενώ υπογράμμισε πως η προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο, παραμένει.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη μια Ευρώπη δυνατή, αυτόνομη και ενωμένη, Θα παλέψω γι' αυτό το σχέδιο από το εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων» τόνισε, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα κερδίσει η Ευρώπη τη «χαμένη εμπιστοσύνη» των πολιτών.

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη» επισήμανε ο Μ. Σουλτς και κατέληξε ευχαριστώντας τους συναδέλφους του και ειδικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» και «μεγάλο Ευρωπαίο».

Ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το 2012, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το αν θα επιδιώξει να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ή αν θα είναι υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Τα γερμανικά μέσα όμως ήδη άρχισαν να παρουσιάζουν πολλαπλά σενάρια για το μέλλον του Σουλτς στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, θα προτιμήσει να υποβάλει υποψηφιότητα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία στις εκλογές του 2017. Αυτή η φήμη κυκλοφορεί εδώ και αρκετούς μήνες, υποστηρίζοντας πως ο Σουλτς θα πάρει τη θέση του ηγέτη του κόμματος, του όχι και ιδιαίτερα δημοφιλούς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας. 

«Η θέση που θα έχει στη συνέχεια στην γερμανική πολιτική ζωή δεν είναι ακόμη προδιαγεγραμμένη. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με το αν εκείνος ή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία απέναντι στη Μέρκελ», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, ο Σουλτς εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης του συναδέλφου του στο SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του ιδιαίτερα δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, υπενθυμίζει το Spiegel.

To SPD θα ορίσει τον υποψήφιό του στα τέλη Ιανουαρίου.