Αισιοδοξούν οι Ρώσοι με πιθανή εκλογή Φιγιόν

Αισιοδοξούν οι Ρώσοι με πιθανή εκλογή Φιγιόν

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση των γαλλορωσικών σχέσεων προκάλεσε στη Μόσχα η νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Κεντροδεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Με προσεκτικό τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τον «εξέχουσα προσωπικότητα». Δεν παρέλειψε, πάντως, να προσθέσει ότι «υπερασπίζεται με μεγάλη συνέπεια τις θέσεις του και, με αυτή την έννοια, θα είναι σκληρός διαπραγματευτής».

Παρότι υπερασπίζεται τη θέση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, ο Φρανσουά Φιγιόν τάσσεται εναντίον της παράτασης των Δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι βλάπτουν τα γαλλικά συμφέροντα και υποστηρίζει τη συνεργασία με τη Μόσχα ή και με την κυβέρνηση Ασαντ στη Δαμασκό, εναντίον του ISIS. Τα προγνωστικά τον φέρουν φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της Κεντροδεξιάς, που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος αποδοκίμασε απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της «ρωσικής προπαγάνδας», η οποία ανοίγει τον δρόμο για περιοριστικά μέτρα εις βάρος ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Sputnik και το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today. «Γινόμαστε μάρτυρες υποβάθμισης των δημοκρατικών ιδεών στις δυτικές κοινωνίες», σχολίασε σχετικά ο Βλ. Πούτιν. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος αποδοκίμασε ως «ύπουλη ενέργεια» την πρόσφατη απαγωγή δύο Ρώσων στρατιωτικών από άνδρες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στην Κριμαία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή