Δύο γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα Τραμπ

Δύο γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα Τραμπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια ένεση διαφορετικότητας στην ομάδα του, που βρίσκεται στη φάση του σχηματισμού της, διορίζοντας στη θέση του πρεσβευτή στον ΟΗΕ τη Νίκι Χέιλι, κυβερνήτη Πολιτείας και κόρη ινδών μεταναστών, καθώς και την Μπέτσι Ντέβος, στο υπουργείο Παιδείας.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων ενδέχεται επίσης να ανακοινώσει τον διορισμό του πρώην αντιπάλου του στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Αφροαμερικανού Μπεν Κάρσον, στη θέση του υπουργού Στέγασης.

Επιλέγοντας χθες τη Νίκι Χέιλι, ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, ο Τραμπ μοιάζει να θέλει να διευρύνει τη βάση του. Η Χέιλι τον είχε επικρίνει έντονα στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών και είχε υποστηρίξει έναν από τους αντιπάλους του, τον Μάρκο Ρούμπιο.

Στις ΗΠΑ, ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ –θέση την οποία κατέχει από το 2013 η Σαμάνθα Πάουερ– είναι μέλος της κυβέρνησης και συνεπώς ένας από τους κύριους συνεργάτες του προέδρου.

Η Νίκι Χέιλι, 44 ετών, είναι η νεώτερη κυβερνήτης στη χώρα. Προέρχεται από μια οικογένεια σιχ, δεν έχει πείρα στα διεθνή ζητήματα, όμως είναι «μια αναγνωρισμένη διαπραγματεύτρια και έχουμε την πρόθεση να διαπραγματευθούμε πολλές συμφωνίες», διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε διορίσει έως τώρα στην ομάδα του παρά λευκούς και σχετικά ηλικιωμένους άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής στη μετανάστευση ή στον αγώνα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Μεταξύ αυτών είναι ο Τζεφ Σέσιονς, υπουργός Δικαιοσύνης, ο στρατηγός εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, και ο πολυ αμφιλεγόμενος Στιβ Μπάνον, σύμβουλος στρατηγικής και προσωπικότητα που κατατάσσεται στην άκρα δεξιά.

Χθες Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε επίσης τη δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μπέτσι Ντέβος, 58 ετών, ως υπουργό Παιδείας. «Υπό την ηγεσία της θα μεταρρυθμίσουμε το αμερικανικό σχολικό σύστημα και θα καταργήσουμε τη γραφειοκρατία που αποτελεί εμπόδιο για τα παιδιά μας, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια εκπαίδευση και μια επιλογή σχολείων παγκοσμίου επιπέδου σε όλες τις οικογένειες», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο διορισμός του Μπεν Κάρσον στο υπουργείο Στέγασης πρόκειται να ανακοινωθεί «προσεχώς», ανέφερε ο ίδιος ο συνταξιούχος αυτός νευροχειρουργός στο Facebook.

Ο Μπεν Κάρσον όπως και η Μπέτσι Ντέβος ανήκουν στη χριστιανική παραδοσιακή και συντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να περάσει το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών στο γκολφ του στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Σε βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, επωφελείται της εορτής αυτής για να καλέσει τους Αμερικανούς σε ενότητα έπειτα από μια «μακρά και οδυνηρή εκστρατεία».

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, ο Τραμπ δέχθηκε, για μόλις δεύτερη φορά μετά την εκλογή του, τους υπεύθυνους των υπηρεσιών πληροφοριών για μια διαβαθμισμένη ενημέρωση για τα διεθνή ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με την Washington Post.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι τρεις προκάτοχοί του συχνά ενημερώνονταν καθημερινά για τα θέματα αυτά στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή