Economist: Η Ιταλία να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου

Economist: Η Ιταλία να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τάσσεται το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Economist.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ιταλία χρειάζεται όντως μεταρρυθμίσεις, «αλλά όχι εκείνες που προτείνει η κυβέρνηση Ρέντσι» και ενδεχόμενη παραίτηση του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού «δεν θα αποτελούσε τραγωδία», από την στιγμή που «μπορεί να συσταθεί τεχνοκρατική κυβέρνηση, όπως συνέβη και άλλες φορές στο παρελθόν».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι το Economist τάχθηκε κατά του Brexit και κατά, επίσης, της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τώρα, εκτιμά ότι «η Ιταλία πρέπει να ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα», κυρίως λόγω του ότι αν «περάσουν» οι συνταγματικές αλλαγές, η γερουσία δεν θα εκλέγεται, πλέον, από τους πολίτες, αλλά θα απαρτίζεται από μέλη των περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχους. Το περιοδικό προσθέτει ότι οι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Ιταλία, είναι, συχνά, οι πιο διεφθαρμένοι της χώρας.

Στο άρθρο επισημαίνεται, επίσης, ότι ο νέος ιταλικός εκλογικός νόμος επιτρέπει στο πρώτο κόμμα της χώρας, να εξασφαλίσει το 54% των εδρών. Κάτι που, συνεχίζει η εν λόγω ανάλυση, στην πραγματικότητα, στο μέλλον θα μπορούσε να ευνοήσει τον Μπέπε Γκρίλο των Πέντε Αστέρων και όχι τον Ρέντσι που προώθησε τις μεταρρυθμίσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή