Η αναγεννημένη αυτοκρατορική αγορά της Ρώμης

Η αναγεννημένη αυτοκρατορική αγορά της Ρώμης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ανοικτό στο κοινό είναι πάλι από χθες το σύνολο της αρχαίας αυτοκρατορικής αγοράς της Ρώμης, μετά την ολοκλήρωση ανασκαφών, που διήρκεσαν είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Οι επισκέπτες θα μπορούν εφεξής να περιηγούνται σε κάθε γωνία της αγοράς, που υπήρξε το νευραλγικό κέντρο της ρωμαϊκής ζωής από τον 12ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 10 μ.Χ. αιώνα.

Η ανασκαφή έφερε στο φως την Vicus Lugarius, ίσως την αρχαιότερη οδό της Ρώμης, που συνέδεε τον ποταμό Τίβερη στην αγορά. Από εκεί, εικάζουν οι αρχαιολόγοι, ίσως να έφθασαν και οι πρώτοι κάτοικοι της ιστορικής πόλης την Παλαιολιθική εποχή. Η ανασκαφή έδειξε ότι η οδός αυτή χρησιμοποιήθηκε διαρκώς από την αρχαιότητα, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Το εντυπωσιακό κτίσμα της Tabernae Julia, με τα δέκα εννέα δωμάτια, αποκαταστάθηκε πλήρως, προσφέροντας στους επισκέπτες μία εικόνα της καθημερινής ζωής στη συνοικία, πέριξ της αγοράς. Τα δωμάτια αυτά ίσως να στέγαζαν γραφεία δικηγόρων της εποχής, καθώς και έδρες «εταιρειών», είδος συνδικάτων που περιελάμβαναν τα ανταλλακτήρια νομισμάτων, γνωστά ως Nummulari. Η Βασιλική, χτισμένη επί βασιλείας του Ιούλιου Καίσαρα, χρησιμοποιήθηκε ως ανάκτορο.

Στον τοίχο της Βασιλικής του Ιουλίου και στο πρανές του Καπιτωλίνου Λόφου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την ανακαινισμένη Αψίδα του Σεπτιμίου Σεβήρου και των δύο γιων του, Καρακάλλα και Γέτα, με απεικονίσεις ηρωικών σκηνών από τον πόλεμό τους εναντίον των Πάρθων. Κατασκευασμένη από τούβλο, η αψίδα έχει ύψος 21 μέτρων.

Η έδρα της Γερουσίας

Η ανασκαφή έφερε στο φως με τον καλύτερο τρόπο τα ίχνη της Curia Julia, έδρας της Γερουσίας. Υστερα από κάθε ψηφοφορία, οι γερουσιαστές συνήθιζαν να εξέρχονται από το κτίριο, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις τους στους πολίτες, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην αγορά. Η κατασκευή της εγκαινιάστηκε το 44 π.Χ. επί Ιουλίου Καίσαρα, αλλά διεκόπη εξαιτίας της δολοφονίας του αυτοκράτορα, για να ολοκληρωθεί υπό τον διάδοχό του, Αύγουστο, το 29 π.Χ. Μέρος του κτίσματος διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες, έχοντας ενταχθεί στον χριστιανικό ναό του Αγίου Αδριανού που ολοκληρώθηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι, τέλος, η αναστήλωση ενός εκ των πλέον εντυπωσιακών κτιρίων της αγοράς, του τριώροφου ανακτόρου με τα 50 δωμάτια, γνωστού ως Οίκου των Εστιάδων Παρθένων.

Εξι ιέρειες

Το ανάκτορο, χτισμένο γύρω από επιμήκη πισίνα, φιλοξενούσε τις έξι ιέρειες της Ηρας, υπεύθυνες για τη διατήρηση της άσβεστης φλόγας, προς τιμήν της Θεάς. Οι ιέρειες επιλέγονταν από τον αρχιερέα της Ρώμης, ο οποίος από τον Αύγουστο και αργότερα ήταν και ο αυτοκράτορας.

Οι ιέρειες όφειλαν να έχουν ευγενή καταγωγή, ηλικία μεταξύ έξι και δέκα ετών και να παραμείνουν παρθένες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, που δεν ήταν μικρότερη των τριάντα ετών. Αν παραβίαζαν τον κανόνα αυτό, καίγονταν ζωντανές στην πυρά.

Στη χθεσινή τελετή εγκαινίων και επίσημου «ανοίγματος» της αγοράς στο κοινό, η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι επαίνεσε το έργο των αρχαιολόγων και δεσμεύθηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες, έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της αγοράς με εκείνον του Κολοσσαίου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή