Βρετανία: Μέιτζορ και Μπλερ δεν αποκλείουν νέο δημοψήφισμα για την αποφυγή του Brexit

Βρετανία: Μέιτζορ και Μπλερ δεν αποκλείουν νέο δημοψήφισμα για την αποφυγή του Brexit

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ θεωρεί «απολύτως αξιόπιστη» την ιδέα περί διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η οποία θα μπορούσε μάλιστα να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον διάδοχό του στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Τόνι Μπλερ, «αν ο λαός το αποφασίσει».

Σε δύο χωριστές παρεμβάσεις τους, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι είχαν διεξαγάγει εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, εκτιμούν πως η διαδικασία εξόδου εξακολουθεί να είναι αναστρέψιμη, ενώ η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σκοπεύει να αρχίσει αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη Μαρτίου 2017.

Αρνούμενος «την τυραννία της πλειοψηφίας», ο συντηρητικός Τζον Μέιτζορ δήλωσε χθες Πέμπτη στη διάρκεια ιδιωτικού δείπνου πως είναι «απολύτως αξιόπιστη» η ιδέα να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας που η χώρα έχει διαπραγματευθεί με την ΕΕ, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

«Ακούω να λένε πως το 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής» στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «δεν πρέπει να έχει λόγο για ό,τι συμβεί. Είναι δύσκολο να δεχτώ κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης (1990-1997), ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι σέβεται την ψήφο των Βρετανών.

Ο Εργατικός διάδοχός του, ο Τόνι Μπλερ, εκτιμά από την πλευρά του πως «είναι ακόμη δυνατό να σταματήσουμε το Brexit, αν το αποφασίσει ο βρετανικός λαός, αφού είδαμε τι σημαίνει πραγματικά». «Δεν λέω πως θα σταματήσει, αλλά πως αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο Μπλερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες από το περιοδικό New Statesman.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή