ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δύο στους τρεις Γερμανούς συμφωνούν με την εκ νέου υποψηφιότητα της Μέρκελ

german-chanc--3-thumb-large

Δύο στους τρεις Γερμανούς εγκρίνουν την απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να είναι ξανά υποψήφια, για μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην καγκελαρία, στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Από τους 1.258 συμμετέχοντες στην τηλεφωνική δημοσκόπηση μεταξύ 22-24 Νοεμβρίου, το 33% είπε ότι διαφωνεί με την εκ νέου υποψηφιότητά της.

Από τους ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), την υποψηφιότητα της Μέρκελ στηρίζει το 89%.

Πιθανότεροι αντίπαλοι της Μέρκελ για την καγκελαρία ενδέχεται να είναι ο νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Το SPD θα ανακοινώσει τον υποψηφιό του στα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ZDF, το 51% των Γερμανών προτιμά τον Σουλτς από τον Γκάμπριελ (29%). Ωστόσο, αν είχαν να επιλέξουν μεταξύ της Μέρκελ και του Σουλτς, το 47% θα ψήφιζε την καγκελάριο και το 39% τον Σουλτς. Σε μια μονομαχία μεταξύ Μέρκελ και Γκάμπριελ, η πρώτη θα λάμβανε ποσοστό 63% έναντι μόλις 25% του νυν αντικαγκελάριου.