Τουρκοκύπριοι διαφωνούν με τη δήλωση συμβούλου του Ερντογάν για προσάρτηση των κατεχομένων

Τουρκοκύπριοι διαφωνούν με τη δήλωση συμβούλου του Ερντογάν για προσάρτηση των κατεχομένων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης διαφωνεί με την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων να επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα της προσάρτησης ή εναλλακτικού σχεδίου, τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα οικονομίας, Γιγιέτ Μπουλούτ, ο οποίος, μιλώντας στο ενημερωτικό κανάλι A Haber, ισχυρίστηκε ότι «η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ» και ότι: «σε περίπτωση που η 'Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου' (ΤΔΒΚ) δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της».

Αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια τοποθέτηση ενός ατόμου, το οποίο δεν γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα», σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

Ο τέως διαπραγματευτής και τώρα αρχηγός του εξωκοινοβουλευτικού Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε: «Από τη δική μου σκοπιά και οπτική γωνία του κόμματός μου δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στο ελληνοκυπριακό κράτος. Επίσης, η προσάρτηση στην Τουρκία δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε και λύση για εμάς. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, προειδοποίησε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό οδεύουν προς ένα σημείο στο οποίο θα διαπιστώσουν ότι «συμφωνούν ότι διαφωνούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή