Αέρας… Τραμπ στην Ευρώπη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η έντονη διαπάλη ανάμεσα στις διάφορες φατρίες των Ρεπουμπλικανών καθυστερούν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το κρίσιμο πόστο του υπουργού Εξωτερικών, στην Ευρώπη διευρύνεται ο κύκλος των συντηρητικών, εθνικιστών ηγετών που αισθάνονται ούριο τον άνεμο στα πανιά τους ενόψει της δρομολογημένης πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ. Ο τοπικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χερστ Ζεεχόφερ συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρόεδρο της Αμερικής και τον κάλεσε να επισκεφθεί «οποιαδήποτε στιγμή θεωρήσει βολική» το Μόναχο, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Πηγές της τοπικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο Ζεεχόφερ πρότεινε στον Τραμπ να επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Βαυαρίας τον προσεχή Φεβρουάριο, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του (20 Ιανουαρίου), με αφορμή το ετήσιο διεθνές φόρουμ για θέματα ασφαλείας.

Παρότι το κόμμα του Ζεεχόφερ, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), είναι παραδοσιακός σύμμαχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, η πρωτοβουλία του μάλλον δεν χαροποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο, την οποία είχε επικρίνει ο Ντόναλντ Τραμπ για την ανοικτή πολιτική της στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον εκλεγέντα πρόεδρο, η κ. Μέρκελ τόνισε με νόημα ότι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον οφείλουν να βασίζονται «στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα της επιδερμίδας, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές πεποιθήσεις».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ντόναλντ Τραμπ και με ακόμη έναν εθνικιστή ηγέτη, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, έναν από τους λίγους Ευρωπαίους πολιτικούς που τον είχαν υποστηρίξει δημοσίως ήδη από τον Ιούλιο. Οπως δήλωσε ο Ορμπαν σε ουγγρική εφημερίδα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εννοεί να βελτιώσει θεαματικά τις σχέσεις της χώρας του με την Ουγγαρία, και μάλιστα τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες. «Του είπα ότι έχω καιρό να επισκεφθώ την Ουάσιγκτον γιατί με θεωρούσαν μαύρο πρόβατο», δήλωσε ο Ορμπαν, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ του απάντησε γελώντας: «Και μένα το ίδιο με θεωρούσαν!».

Το κρίσιμο ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι δεν πρέπει να αναμένεται η κρίσιμη απόφαση για το υπουργείο Εξωτερικών αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς το επιτελείο του Τραμπ είναι διχασμένο ανάμεσα στις δύο βασικές υποψηφιότητες: τον πρώην προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, που εκφράζει το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, και τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρ. Τζουλιάνι, που προτιμάται από το πιο σκληροπυρηνικό τμήμα της βάσης τους.

Η ανοικτή διαμάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τρίτης λύσης. Τα ονόματα που «παίζουν» είναι εκείνα του πρώην διευθυντή των ενόπλων δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους, του απόστρατου στρατηγού Τζον Κέλι και του γερουσιαστή Τενεσί Μπομπ Κόρκερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή