Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της συνοικίας Αλ Σάχουρ στο Χαλέπι

Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της συνοικίας Αλ Σάχουρ στο Χαλέπι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός κατέλαβε σήμερα τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Αλ Σάχουρ του ανατολικού Χαλεπιού, συνεχίζοντας την προέλασή του στην πόλη, γεγονός που έχει αναγκάσει τους Σύρους αντάρτες να εγκαταλείψουν το ένα τρίτο των ανταρτοκρατούμενων περιοχών τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αντάρτες έχουν χάσει τον έλεγχο ολόκληρου του βορειοανατολικού Χαλεπιού, καθώς ο στρατός έχει καταλάβει τις συνοικίες Αλ Σάχουρ, Χαϊντριγέ και Σέιχ Χοντρ, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη συνοικία Σέιχ Φάρες.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι από το 2012», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Η αντιπολίτευση έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της περιοχής που έλεγχε στο Χαλέπι στη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης» του συριακού στρατού, πρόσθεσε.

Την πληροφορία αυτή είχαν μεταδώσει νωρίτερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές ομάδες που τον υποστηρίζουν έχουν καταλάβει ολόκληρη τη συνοικία και την καθαρίζουν από τις νάρκες.

Στο μεταξύ το Παρατηρητήριο επεσήμανε από το τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σχεδόν 10.000 άμαχοι έχουν φύγει από το ανατολικό Χαλέπι.

«Τουλάχιστον 6.000 εξ αυτών πήγαν στη συνοικία Σέιχ Μάκσουντ (που βρίσκεται υπό τον έλεγχο κουρδικών δυνάμεων), και οι υπόλοιποι παρέμειναν σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς», εξήγησε η ίδια πηγή.

«Είναι η πρώτη έξοδος αυτού του μεγέθους από το ανατολικό Χαλέπι» εδώ και τέσσερα χρόνια, τόνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Η ήττα αυτή των Σύρων ανταρτών είναι η μεγαλύτερη που έχουν υποστεί μετά την έναρξη στις 15 Νοεμβρίου της επιχείρησης του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του συνόλου του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, που στη διάρκεια της σύγκρουσης έχει αναχθεί σε προπύργιο των εξεγερμένων.

Οι ανατολικές συνοικίες της πόλης, όπου ζουν περίπου 250.000 άνθρωποι, βρίσκονται περικυκλωμένες εδώ και τέσσερις μήνες από τον στρατό και υποβάλλονται σε καταστροφικούς βομβαρδισμούς εδώ και 13 ημέρες.

Η κατάληψη το Σάββατο της συνοικίας Μασάκεν Χανάνο, της μεγαλύτερης του ανατολικού Χαλεπιού, αποτέλεσε την αρχή της σημαντικής προέλασης του συριακού στρατού, ο οποίος κατέλαβε χθες ακόμη πέντε συνοικίες.

Η Μασάκεν Χανάνο ήταν η πρώτη συνοικία που κατέλαβαν οι Σύροι αντάρτες το καλοκαίροι του 2012, διχοτομώντας την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας. Μετά την κατάληψή της, ο στρατός ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να «καθαρίσει» τη συνοικία από τους αντάρτες, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην πολιτική «του λιμού και της υποταγής» που εφαρμόζει η Δαμασκός.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες εικόνες που έδειχναν μεγάλο αριθμό αμάχων να συγκεντρώνονται κοντά σε πράσινα λεωφορεία, τα οποία τους μετέφεραν μακριά από τη Μασάκεν Χανάνο.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι εκτοπισμένοι μεταφέρθηκαν «από τον στρατό σε ασφαλείς περιοχές».

Ο απολογισμός της επιχείρησης του συριακού στρατού στο ανατολικό Χαλέπι που ξεκίνησε πριν 13 ημέρες ανερχόταν χθες σε 225 αμάχους νεκρούς, εκ των οποίων 27 παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή