Η ανησυχία των επενδυτών, τα νομικά εμπόδια και το χειρότερο σενάριο

Η ανησυχία των επενδυτών, τα νομικά εμπόδια και το χειρότερο σενάριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Γιατί φοβούνται οι επενδυτές;

– Ενδεχόμενη ήττα Ρέντσι θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτησή του, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών και σε ενίσχυση του λαϊκίστικου, ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

– Θα μπορούσε ο Γκρίλο να οδηγήσει την Ιταλία εκτός ευρώ;

– Τα πολιτικά και διαδικαστικά εμπόδια είναι πολλά. Ο Ιταλός πολιτικός έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να καταλάβει την εξουσία. Ακόμη και αν το καταφέρει, θεωρείται πολύ δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση. Προς το παρόν ο εκλογικός νόμος δίνει στο πρώτο κόμμα σημαντική αυτοδυναμία, ακόμη και αν έχει κερδίσει με μία ψήφο διαφορά. Ωστόσο το Δημοκρατικό Κόμμα (Ρέντσι) και το Forza Italia (Μπερλουσκόνι) θα μπορούσαν στο μεταξύ να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο εμποδίζοντας τον Γκρίλο να πετύχει αυτοδυναμία.

– Ποια είναι τα νομικά εμπόδια για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ;

– Το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την κατάργηση διεθνών συνθηκών μέσω δημοψηφίσματος. Συνεπώς είναι πιθανό να απαιτηθεί συνταγματική αναθεώρηση ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ. Ομως η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί πλειοψηφία 2/3. Οπότε είναι πιθανό, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία, να απαιτηθεί η διεξαγωγή ενός πρώτου δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσουν οι Ιταλοί εάν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ. Ακόμη και αν ο Γκρίλο κέρδιζε το δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στη διαδικασία.

– Θέλουν οι Ιταλοί να εγκαταλείψουν το ευρώ;

– Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου στη La Stampa, μόλις το 15,2% των ερωτηθέντων υποστήριξε την έξοδο από το ευρώ, ενώ το 67,4% υποστήριξε την παραμονή στο κοινό νόμισμα.

– Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;

– Η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλη αναταραχή στις αγορές, να ακυρώσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης πολλών ιταλικών τραπεζών, καθιστώντας ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα της χαμηλής κεφαλαιοποίησης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εάν η πολιτική κρίση μετατραπεί σε τραπεζική κρίση, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα είναι δύσκολη. Η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης και η οικονομική διάσωση σχεδόν αδύνατη. Μόνο η ΕΚΤ με την πλήρη υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών θα μπορούσε να σταματήσει την αλυσιδωτή αντίδραση. Ο κ. Ντράγκι είχε δεσμευτεί το 2012 ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να αποτρέψει τη διάλυση του ευρώ. Ωστόσο, η Ιταλία θα έπρεπε να υπογράψει μνημόνιο. Θα υπάρξει ιταλική κυβέρνηση πρόθυμη να το κάνει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή