Στα 200 του χρόνια, το Πράδο θα είναι ένα… νέο μουσείο

Στα 200 του χρόνια, το Πράδο θα είναι ένα… νέο μουσείο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο μουσείο θα είναι το Πράδο το 2019, όταν θα γιορτάσει την επέτειο των 200 χρόνων του. Η επέκταση κατά 2.500 τ.μ. και η ένταξη του ιστορικού Salon de Reinos στον μουσειακό πυρήνα με παράλληλη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων είναι ένα πρότζεκτ σύνθετο και φιλόδοξο, κοστολογημένο περί τα 30 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσε αντικείμενο διαγωνισμού με νικητή τον 81χρονο Νόρμαν Φόστερ. Το γραφείο του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα (Foster + Partners), σε συνεργασία με τους Ισπανούς Rubio Arquitectura από τη Μαδρίτη, θα γεννήσει μία νέα αντίληψη για την περιήγηση στο μουσείο, με ανασύσταση και αποκάλυψη του Salon de Reinos (στα αγγλικά Hall of Realms), που θα συνδεθεί με τον δαίδαλο των κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα από δημόσιους κήπους και υπόγεια περάσματα.

«Το Salon de Reinos, χτισμένο από τους Crescenzi και Carbonel στη δεκαετία του 1630, είναι ένα από τα ελάχιστα κατάλοιπα των πρώην ανακτόρων και προηγείται του Μουσείου που γεννήθηκε το 1819», σχολιάζει στην ιστοσελίδα του ο Νόρμαν Φόστερ. «Δύο αιώνες αργότερα, η μεταμόρφωση και η επέκταση αυτού του ιστορικού κτιρίου θα προσθέσει κατά θεαματικό τρόπο νέες αίθουσες και θα προσδώσει επιπλέον δημόσιο χώρο στο Πράδο. Θα δημιουργήσει, επίσης, έναν νέο αστικό πόλο στη Μαδρίτη». Το νέο Πράδο ως μία επένδυση στο αύριο έρχεται να εμπλουτίσει τον δημόσιο διεθνή διάλογο για τα νέα μουσεία. Στην Ευρώπη, το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο ανακαινίζεται πλήρως και επεκτείνεται από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπεφιλντ. Στο Λονδίνο, υπάρχει το νέο Μουσείο Ντιζάιν και η νέα Tate Modern.

Eπεκτάσεις δρομολογούν το Βικτώρια και Αλμπερτ, το Φυσικής Ιστορίας και η Βασιλική Ακαδημία. Στην Ασία, ετοιμάζεται το Λούβρο στο Αμπου Ντάμπι. Στην Αφρική, το Κάιρο ετοιμάζει το μεγαλύτερο μουσείο του.

Στις ΗΠΑ, ανάμεσα σε άλλα, εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας του Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον και στο Σαν Φρανσίσκο η επέκταση του νέου, πλέον, Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης οργανώνει και πρακτικά την ανάδυση της Δυτικής Ακτής ως θερμοκοιτίδας καινοτομίας.

Εν μέσω αυτών των, ενδεικτικών και μόνο, ανακατατάξεων, το νέο Πράδο έρχεται ως η ισπανική, και ταυτόχρονα υπερεθνική, συμβολή σε ένα κονσόρτιουμ ιδεών για την ολιστική επίδραση των μουσείων στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό. Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει και στο Μουσείο Περγάμου, στο Βερολίνο, όπου πάλι ένας σπουδαίος Βρετανός παρεμβαίνει σε ένα ιστορικό μουσείο της χώρας αλλά και του δυτικού πολιτισμού, το Πράδο αποφλοιώνει στρώσεις ιστορίας. Το Salon de Reinos, αρχιτεκτονική σύλληψη της εποχής του Μπαρόκ και εκτελεσμένο από τους αυλικούς αρχιτέκτονες και ζωγράφους, έχει υποστεί αλλά και έχει εμπλουτιστεί σε σωρεία παρεμβάσεων και μεταβολών. Αυτό το παλίμψηστο έρχεται τώρα το νέο πρότζεκτ να οργανώσει εκ νέου και να το καταστήσει πρόταση για το αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή