Τα ρομπότ δεν μπορούν να σπουδάσουν

Τα ρομπότ δεν μπορούν να σπουδάσουν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνητή νοημοσύνη των μηχανών φαίνεται ότι υπολείπεται ακόμη της δικής μας, κάτι που απέδειξαν οι αποτυχημένες εξετάσεις εισαγωγής που έδωσε ένα ιαπωνικό ρομπότ, υπό την ονομασία Τορόμπο-κουν, στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik. Το ρομπότ αποτυγχάνει να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο από το 2013, με αποτέλεσμα μετά την τελευταία αποτυχία οι δημιουργοί του να δηλώσουν ότι εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να το κάνουν αρκετά έξυπνο, ώστε να καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις. Σύμφωνα με τον Νορίκο Αράι, καθηγητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε το ρομπότ, το Τορόμπο-κουν δεν είναι καλό στο να αντιλαμβάνεται «το νόημα σε ευρύ πεδίο», κάτι που αποδεικνύουν οι χαμηλές επιδόσεις του στην αγγλική γλώσσα, όπου έπρεπε να συνδέσει φράσεις για να φθάσει σε λογικά συμπεράσματα. Ωστόσο, παρότι οι επιδόσεις του ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από την περασμένη χρονιά, το ρομπότ επέδειξε πρόοδο σε ορισμένους τομείς, όπως η Φυσική και η Παγκόσμια Ιστορία. Σύμφωνα με τον Αράι, η ερευνητική ομάδα από εδώ και πέρα θα επικεντρωθεί στο να ενισχύσει τις ικανότητες του ρομπότ σε αυτές τις θεματικές, κάνοντάς το επωφελές για ορισμένους τομείς της βιομηχανίας.

Μολαταύτα, παρότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, ορισμένοι επιστήμονες δείχνουν ανήσυχοι σχετικά με την εξέλιξη της. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να στερήσει την εργασία από πολλούς ανθρώπους, ανέφερε, για παράδειγμα, ο Αράι, καθώς τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές δουλειές γραφείου πιο φθηνά και παραγωγικά απ’ ότι οι άνθρωποι, έχοντας ανοσία σε ανθρώπινες αδυναμίες όπως το άγχος και η κούραση. Τέλος, ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ έχει δηλώσει εξαιρετικά απαισιόδοξος για τις πιθανές συνέπειές της, αναφέροντας πως «η εξέλιξη της απόλυτης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή