Οι αντάρτες «χάνουν» το ανατολικό Χαλέπι

Οι αντάρτες «χάνουν» το ανατολικό Χαλέπι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στον ολοκληρωτικό έλεγχο του Χαλεπίου –της μεγαλύτερης και πλουσιότερης συριακής πόλης πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το 2011– βρίσκεται από χθες ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Μπασάρ Aσαντ. Υποστηριζόμενες από σιιτικές πολιτοφυλακές, οι δυνάμεις του Ασαντ ανακατέλαβαν, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έξι συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της πόλης, καθιστώντας ασφυκτικό τον κλοιό της πολιορκίας γύρω από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Η προέλαση του κυβερνητικού στρατού συνεχίστηκε και χθες, συρρικνώνοντας περαιτέρω τον τομέα που ελέγχει η ένοπλη αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται σε ομάδες της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε χθες τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Σαχούρ.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι ο κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών το ένα τρίτο της έκτασης που βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα της αντιπολίτευσης από το καλοκαίρι του 2012, όταν η πόλη διχοτομήθηκε μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων του εμφυλίου πολέμου.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κυβερνητικός στρατός και οι σύμμαχοί του είχαν ανακαταλάβει σειρά περιοχών του ανατολικού Χαλεπίου, μεταξύ των οποίων και το Μασάκεν Χανάνο, τη μεγαλύτερη συνοικία που είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί το 2012. Παράλληλα, η κουρδική πολιτοφυλακή YPG κατέλαβε τη συνοικία Σέιχ Φάρες, εκδιώκοντας τους ισλαμιστές αντάρτες που την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Η σφοδρότητα των βομβαρδισμών στο ανατολικό Χαλέπι ανάγκασε χιλιάδες αμάχους να αναζητήσουν καταφύγιο είτε στο ελεγχόμενο από τον κυβερνητικό στρατό δυτικό τμήμα της πόλης είτε στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι είτε στα ενδότερα της περιοχής που εξακολουθεί να ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής του συροκουρδικού κόμματος PYD, μόνο στον κουρδικό θύλακο έφθασαν περίπου 6.000 έως 10.000 άμαχοι. Εντονη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις απώλειες αμάχων και για το ενδεχόμενο να τροφοδοτηθεί ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα από τις τραγικές εξελίξεις στο Χαλέπι.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ –μαζί με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, μιας από τις κυριότερες δυνάμεις που υποστηρίζει την ένοπλη αντιπολίτευση– σεΐχης Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εξοπλίζει τους Σύρους αντικαθεστωτικούς ακόμη κι αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σταματήσει να τους προσφέρει βοήθεια. Οι δηλώσεις Θάνι «αποδεικνύουν ότι το καθεστώς του Κατάρ παραμένει μία από τις πηγές του εξτρεμισμού», σχολίασε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι το αεροπλάνο που έπληξε τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, στις 24 Νοεμβρίου, δεν προερχόταν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε εκείνη την επίθεση, η οποία έλαβε χώρα ακριβώς ένα χρόνο μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή