Διαφορετικές μαρτυρίες για την πτώση

Διαφορετικές μαρτυρίες για την πτώση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΝΤΕΛΙΝ. «Περάσαμε από το όνειρο στον αληθινό εφιάλτη». Τα δακρυσμένα λόγια του δημάρχου της μικρής πόλης Τσαπεκό, στη Νότια Βραζιλία, απηχούν την απελπισία μιας πόλης που είδε την ποδοσφαιρική ομάδα της να προκρίνεται αναπάντεχα στον τελικό του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής και εν συνεχεία να αποδεκατίζεται σε φρικτό αεροπορικό δυστύχημα εν πτήσει προς τον τελικό. Από τους 81 ανθρώπους που επέβαιναν στο σκάφος της BAE επέζησαν ως εκ θαύματος 6.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε δύσβατη ορεινή περιοχή, ενώ είχε ξεκινήσει την κάθοδό του προς το αεροδρόμιο του Μεντελίν της Κολομβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10 το πρωί χθες, ο πιλότος ανέφερε «ηλεκτρολογικά προβλήματα», ενώ διαφορετική είναι η μαρτυρία αεροσυνοδού που επέζησε, σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Οι έρευνες συνεχίζονται και θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας τσάρτερ LaMia, Βολιβιανός πτέραρχος ε.α. Γκουστάβο Βάργας.

«Μόλις τώρα είδα το αεροσκάφος», δήλωσε ο δήμαρχος της επαρχίας Αντιοχείας Λουίς Πέρες. «Δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, είναι θαύμα ότι υπήρξαν επιζώντες». Μεταξύ των επιζώντων βρίσκονται οι παίκτες της Τσαπεκοένσε Ελιο Νέτο, Αλαν Ράσελ και Τζάκσον Φόλμαν, δύο μέλη του πληρώματος και ένας δημοσιογράφος. Δεκάδες αθλητικογράφοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των θυμάτων.

O τερματοφύλακας της ομάδας Μάρκος Ντανίλο Παντίλια ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Ο Παντίλια είχε αναδειχθεί σε ήρωα της ομάδας, καθώς μια απόκρουση της τελευταίας στιγμής είχε χαρίσει στην Τσαπεκοένσε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής.

Προς τιμήν των θυμάτων

«Ζητούμε να αποδοθεί το Κύπελλο Νοτίου Αμερικής στην Τσαπεκοένσε ως αναγνώριση της τεράστιας απώλειας και ως μετά θάνατον τιμή για τα θύματα του μοιραίου δυστυχήματος που βύθισε το άθλημά μας στο πένθος», ανακοίνωσε η Ατλέτικο Νασιονάλ Κολομβίας, η ομάδα με την οποία επρόκειτο να αναμετρηθεί αύριο η Τσαπεκοένσε.

Το Κύπελλο Νοτίου Αμερικής (Copa Suramericana) είναι η δεύτερη σημαντικότερη διοργάνωση της ηπείρου, αντίστοιχης σημασίας με το κύπελλο UEFA στην Ευρώπη. Η ομάδα είχε επιστρέψει στην πρώτη εθνική της Βραζιλίας μόλις το 2014, ύστερα από 35 χρόνια σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Η Εθνική Αργεντινής

Με το μοιραίο αεροπλάνο είχε πετάξει πριν από δύο εβδομάδες η εθνική ομάδα της Αργεντινής, στην οποία βρισκόταν και ο Λιονέλ Μέσι, προκειμένου να μεταβεί σε προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ νωρίτερα είχαν ταξιδέψει με αυτό οι εθνικές ομάδες της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας και της Βολιβίας. Το αεροσκάφος τύπου British Aerospace 146 ήταν ναυλωμένο από τη βολιβιανή LAMIA ώστε να μεταφέρει την αποστολή και τους δημοσιογράφους από τη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας στο Μεντελίν της Κολομβίας.

«Απίστευτο»

«Είναι αδύνατο να πιστέψουμε αυτή την τραγωδία, αδύνατο να πιστέψουμε τι συνέβη, ότι το αεροπλάνο έπεσε, ότι οι αθλητές, οι άνθρωποι, ήταν μέσα στο αεροπλάνο, αδύνατο να πιστέψουμε ότι άφησαν τις οικογένειές τους», έγραψε ο Βραζιλιάνος αστέρας Νεϊμάρ.

«Σήμερα ο κόσμος κλαίει αλλά ο ουρανός χαίρεται που υποδέχεται πρωταθλητές». «Δυστυχώς, αυτά τα παιδιά, που ετοιμάζονταν να γίνουν δύναμη στο ποδόσφαιρο, πήραν λάθος αεροπλάνο», έγραψε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα. «Από σήμερα είμαι οπαδός της Τσαπεκοένσε». Ολες οι μεγάλες ομάδες έστειλαν συλλυπητήρια, ενώ «βαθύτατα συγκλονισμένη» δήλωσε η Ατλέτικο Μαδρίτης, της οποίας πρώην παίκτης ήταν ο αρχηγός της Τσαπεκοένσε, Κλεμπέρ Σαντάνα. Ενώ η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ο επιθετικός της ομάδας Αλεχάνδρο Μαρτινούτσο, που είχε μείνει εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού, είπε μόνον πέντε λέξεις: «Προσευχηθείτε για τους συμπαίκτες μου». REUTERS, A.P., AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή