Αντιφάσεις Ερντογάν για Συριακό και σχέσεις με Ε.Ε.

Αντιφάσεις Ερντογάν για Συριακό και σχέσεις με Ε.Ε.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις έντονες ταλαντεύσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αντανακλούν χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ε.Ε. δεν είναι το μόνο ψάρι στη θάλασσα», διαμηνύοντας στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του διαθέτει εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ανατροπής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και άσκησε εκ νέου δριμεία κριτική στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό, θέτοντας εν αμφιβόλω τις εν εξελίξει προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Μόσχα και το Τελ Αβίβ.

«Οι θάνατοι παιδιών, γυναικών και ανδρών συνεχίζονται στη Συρία. Πού είναι ο ΟΗΕ; Κάναμε υπομονή, αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ’ άπειρον και στο τέλος χρειάστηκε να μπούμε στη Συρία μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA)», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό στην Κωνσταντινούπολη, για να προσθέσει: «Είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη. Μπήκαμε στη Συρία για να τερματίσουμε το καθεστώς του τυράννου Ασαντ». Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι στόχος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, δεν ήταν μόνον η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων ανταρτών, όπως μέχρι χθες υποστήριζε η Αγκυρα, αλλά και η ανατροπή του συριακού καθεστώτος.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι, ενδεχομένως, άσχετη από τον βομβαρδισμό –πιθανότατα από τον συριακό στρατό– δύναμης του τουρκικού στρατού την περασμένη εβδομάδα, όταν έξι Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ούτε με την προέλαση των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ στο Χαλέπι. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου «έχουν κοινό καθήκον να αγκαλιάσουν την παλαιστινιακή υπόθεση και να προστατεύσουν την Ιερουσαλήμ». Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν είχε καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν σκληρότερη γραμμή έναντι της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να διδαχθούν από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τον Ερντογάν ο Πούτιν».

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε το βήμα μιας άλλης διεθνούς διάσκεψης για τη συνεργασία στον Βόσπορο, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις του. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει κλείσει ακόμη το βιβλίο» της ευρωπαϊκής προοπτικής της, παρά την πρόταση που υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω των «υπερβολικών» μέτρων καταστολής την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η χώρα του μπορεί να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. «με οποιοδήποτε κόστος».

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν ισόβια κάθειρξη για 47 στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να δολοφονήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν τη δραματική νύχτα της 15ης Ιουλίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος πληροφορήθηκε τα του πραξικοπήματος σε ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας. Τέλος, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ ότι το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος θα εισαχθεί στη Βουλή πιθανότατα εντός δύο εβδομάδων, αφού κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας με το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, που υποστηρίζει επί της αρχής τη μεταρρύθμιση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή