Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs θα επιλέξει ο Τραμπ για υπουργό Οικονομικών

Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs θα επιλέξει ο Τραμπ για υπουργό Οικονομικών

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπουργείο Οικονομικών

O Στίβεν Μνούτσιν, ένας χρηματιστής της Γούολ Στριτ χωρίς προηγούμενη διοικητική εμπειρία, αναμένεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.  

Ο Μνούτσιν, 53 ετών, ήταν ο οικονομικός υπεύθυνος της καμπάνιας του Τραμπ και έχει δηλώσει πως οι δυο τους είναι «πολύ στενοί φίλοι εδώ και 15 χρόνια». Ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος στην Γκόλντμαν Σακς από όπου αποχώρησε για να δημιουργήσει το δικό του hedge fund ενώ διαθέτει εμπειρία και στον τομέα της παραγωγής ταινιών, χρηματοδοτώντας μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως η σειρά ταινιών X-men και το Avatar.

Εάν επιβεβαιωθεί η επιλογή αυτή, ο Μνούτσιν θα παίξει κεντρικό ρόλο στην πραγματοποίηση των αλλαγών στην οικονομική πολιτική που υποσχέθηκε ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πακέτου μείωσης της φορολογίας και επενδύσεων σε έργα υποδομών. Πιθανόν να προσπαθήσει να ανατρέψει την διαπραγματευτική πρόοδο που είχε σημειώσει η κυβέρνηση Ομπάμα στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και το «άνοιγμα» της κυβέρνησης στην Κούβα, υποβάλλοντας εκ νέου ποινές στην Τεχεράνη και την Αβάνα. 

Υπουργείο Εξωτερικών

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ έκανε ένα θερμό σχόλιο υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πιστών υποστηρικτών του Τραμπ, γύρω από το ενδεχόμενο ανάθεσης στον ίδιο του χαρτοφυλακίου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, αφού ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του στη διάρκεια της διεξαγωγής των προκριματικών.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που ήταν προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, αλλά έχασε την εκλογική μάχη, σχολίασε θετικά την κίνηση του Τραμπ να στείλει «ένα μήνυμα ενότητας, φέρνοντας μαζί τους Αμερικανούς», αμέσως μετά την προεδρική εκλογή του στις 8 Νοεμβρίου.

«Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν συνδυαστικά την ελπίδα μου ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ είναι ο ιδανικός ηγέτης που μπορεί να μας οδηγήσει σ' ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε σχολιάζοντας τις επιλογές του εκλεγμένου προέδρου.

«Είχα ένα υπέροχο βράδυ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ. Είχαμε μία ακόμη συζήτηση για τα διεθνή θέματα. Οι συζητήσεις αυτές που έχω μαζί του είναι διαφωτιστικές, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Τις απόλαυσα πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμνεϊ μετά το δείπνο του την Τρίτη το βράδυ με τον Τραμπ και τον Πρίμπους.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, συντηρεί ένα δραματικό πολιτικό τόνο στο θέμα της κάλυψης της θέσης του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ, ενώ πηγή της μεταβατικής ομάδας εξουσίας ανέφερε ότι ο Πρίμπους προωθεί την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πολιτικούς συνδέσμους μεταξύ του Τραμπ και της ηγετικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Για την ίδια θέση, ο Τραμπ εξετάζει και την υποψηφιότητα του Μπομπ Κόρκερ, Γερουσιαστή από το Τενεσί, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Κόρκερ συναντήθηκε με τον Τραμπ νωρίτερα χθες στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ενώ αμέσως μετά δήλωσε ότι ο Τραμπ «είναι αναγκαίο να επιλέξει κάποιον, με τον οποίο αισθάνεται άνετα και γνωρίζει καλά ότι η επικοινωνία και η ενημέρωση τους θα είναι καθημερινή. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΥΠΕΞ είναι κάποιος που υποστηρίζει πλήρως τον πρόεδρο, ενώ είναι μία απόφαση που θα πρέπει να τη λάβει ο ίδιος». 

Yπουργείο Εμπορίου

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος αναμένεται να ορισθεί υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη στελέχωση της διακυβέρνησης Τραμπ.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη διάρκεια της ημέρας. Οι πολιτικοί αναλυτές στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων επισημαίνουν ότι τα ονόματα που συζητούνται μέχρι σήμερα για την ανάληψη θέσεων στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, αλλά και στελέχη που έχουν αναδειχτεί μέσω της εμπειρίας τους σε διάφορους τομείς. Ο ίδιος, ο Τραμπ στερείται προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας, γεγονός που τον καθιστά εξαρτώμενο από συμβούλους σε ειδικά θέματα για την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και τη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για ζητήματα της αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Υπουργείο Υγείας

Ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Πράις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι χειρούργος ορθοπεδικός, αναμένεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας, ενώ τη διεύθυνση των υπηρεσιών Υγείας αναμένεται ότι θα αναλάβει η Σίμα Βέρμα, που έχει ιδρύσει ιδιωτική συμβουλευτική εταιρία υπηρεσιών για την υγεία, ενώ θα έχει την ευθύνη εποπτείας των κυβερνητικών προγραμμάτων υγείας για τους ηλικιωμένους, τις οικονομικά ασθενείς ομάδες, όπως επίσης για τα θέματα παροχών κι ασφάλειας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης το όνομα της Ελεάν Τσάο, πρώην υπουργού Εργασίας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, για τη θέση του υπουργού Μεταφορών, τονίζοντας ότι η εμπειρία που διαθέτει «είναι πολύτιμη για την προσπάθεια ανοικοδόμησης των υποδομών μας».

Στα θέματα υγείας, ο Πράις είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο για τη δημόσια υγεία που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό κι ως «Obamacare», «πραγματική καταστροφή για τις αμερικανικές οικογένειες», υποστηρίζοντας νομοθετικό πλαίσιο για την αντικατάστασή του. Η Βέρμα από την πλευρά της, βοήθησε τον Πενς, εκλεγμένο αντιπρόεδρο και κυβερνήτη της Ιντιάνα, στην κατάρτιση των συντηρητικών προδιαγραφών προγράμματος δημόσιας υγείας (Medicaid) για τους οικονομικά ασθενέστερους στην πολιτεία. Παράλληλα, η ίδια, έχει εργαστεί σε προγράμματα υγείας για τις πολιτείες της Αϊόβα, του Οχάιο, του Κεντάκι και του Τενεσί.

Από την άλλη μεριά, ο Τσάκ Σάμερ, νέος ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και υποστηρικτής του “Obamacare” άσκησε κριτική στην επιλογή του Πράις. «Με την τοποθέτηση του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Πράις στο υπουργείο Υγείας, είναι σαν να ζητάμε από την αλεπού να φυλάξει το κοτέτσι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάμερ.

Οι διορισμοί τόσο του Πράις, όσο και της Βέρμα απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας, ενώ η έγκριση του Κογκρέσου απαιτείται για την κατάργηση και τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία υγείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή